חרדה דנטלית – מהי וכיצד ניתן לטפל בה?
חרדה דנטלית, המכונה גם דנטופוביה, הינה חשש מטיפולי שיניים. לחשש זה רמות שונות – לעיתים הוא מסתכם בתחושה של אי-נעימות מצד המטופל, המלווה את הטיפול הרפואי, ופעמים אחרות החשש מתפתח לממדי חרדה של ממש, וכתוצאה מכך, המטופל נמנע מביקור אצל רופא השיניים, על אף כאבים עזים, גם במחיר התפתחותן של דלקות ובעיות שיניים וחניכיים חמורות.
מהן הסיבות לחרדה דנטלית?
לא תמיד ידועה הסיבה לפחד מרופאי שיניים. על פי רוב היא נעוצה בטיפול שנעשה בעבר והיה מכאיב ובלתי נעים, פעמים אחרות היא משוללת הסבר רציונלי, שכן המטופל מעולם לא חווה טיפול רפואי מסוג כזה או אחר שהיה טראומתי עבורו.
יש החוששים מרופאים באשר הם ומכל טיפול רפואי, ויש שחששם מוגבל לרפואת שיניים בלבד. כך או כך, במידה וגם אתם נמנים על החוששים מפני טיפולי שיניים, חשוב שתעשו כל מאמץ על מנת להתגבר על החשש, משום שהזנחת הטיפול בשיניים ובחניכיים עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, שיצריכו טיפול מורכב יותר בהמשך, ממנו כבר לא תוכלו להימנע.
כיצד ניתן להתמודד עם חרדה דנטלית?
אופן ההתמודדות עם החרדה הדנטלית מושפע מרמתה. במידה ומדובר בחשש קל יחסית, רופא השיניים יוכל להציע לכם שימוש בגז צחוק, המפיג את תחושת החרדה תוך דקות ספורות ונוסך במטופל שלווה ורוגע למשך הטיפול. שימוש בגז צחוק הוא אחת מדרכי ההרגעה הפופולאריות ולו יתרונות רבים – הוא אינו נשאר בגוף, אלא מתנדף ממנו במהירות, ובשימוש נכון ומבוקר ע"י רופא שיניים שהוכשר לכך, אינו נושא עמו תופעות לוואי והוא בטוח לשימוש.
דרך נוספת להפגת המתחים הנלווים לביקור אצל רופא השיניים, היא שימוש בדמיון מודרך. אמנם, לא כל רופא מכיר את השיטה לעומקה ויודע להשתמש בה, אך כדאי להתעניין אצל רופא השיניים שלכם ולשאול. הדמיון המודרך עשוי לחולל פלאים בתחושתכם ולסייע לכם להיות רגועים ושלווים יותר במהלך הטיפול.
בנוסף, ניתן ליטול תרופות הרגעה לאחר התייעצות עם רופא שיניים, ובמקרה ורופא השיניים בעל רישיון ממשרד הבריאות, ניתן להשתמש גם בהיפנוזה רפואית.
השימוש בהרדמה כללית נראה על פניו כפתרון נוח ומהיר, אך כדאי להגבילו למקרים מורכבים בלבד. טיפול בהרדמה כללית, משולב בהמשך בביקורים במרפאת השיניים בהרצליה, ולכן גם במקרה זה יידרש טיפול בחרדה.
חשוב לציין כי הפחתת החרדה יעילה יותר כאשר משלבים בין כמה שיטות.
כיצד ניתן לסייע לילדים להתמודד עם חרדה דנטלית?
חרדה מרופא שיניים נפוצה בקרב ילדים. כאשר מדובר בילדים, ניתן לסייע להם להתמודד עם החרדה הדנטלית ולהפיג את המתח המלווה את הביקור במרפאת השיניים באמצעות משחק, שיר וקריאה. מומלץ לקרוא להם ספרים העוסקים בביקור אצל רופא השיניים ומציגים אותו כחוויה חיובית שאינה מעוררת חשש וכן ספרים העוסקים בחשיבות השמירה על בריאות הפה. תוכלו לשחק איתם משחקי דמיון, בהם אחת הבובות משמשת כרופא שיניים ובובה אחרת כמטופלת, ולהמציא שירים מבדרים שיפיגו את תחושת המתח.
מומלץ לקחת אתכם למרפאת השיניים חפץ החביב במיוחד על ילדכם ונוסך בו שלווה, כמו בובה או שמיכה. במידה ואחד מן ההורים נוהג לשדר רוגע יותר מן האחר, כדאי שהוא יהיה זה שילווה את הילד אל הביקור במרפאה.
ילדים נוטים להסיק מסקנות לגבי חוויות שלא לקחו בהן חלק באופן אישי. הם מבחינים בתגובותיהם של ההורים, הסבים והסבתות לחוויות שונות ומגבשים דעה לגביהן. על כן, נסו לתאר בנימה חיובית גם את ביקוריכם שלכם אצל השיננית בהרצליה או הטיפול אצל רופא השיניים והימנעו מהבעת חשש מטיפולי שיניים שעליכם לעבור בעצמכם.
לסיכום :
אחת העצות החשובות ביותר שנוכל להעניק לכם, היא להכיר בקיומה של החרדה הדנטלית, להעלות אותה בפני רופא השיניים שלכם ולהיוועץ בו בכל הנוגע להתמודדות עמה. אל תניחו לחרדה לגרום להזנחת הטיפול בחלל הפה ולשיבוש תפקודכם.