טיפול שורש הינו הליך הנעשה במטרה לתקן שן שנפגעה ולמנוע פגיעה חוזרת. מדובר בטיפול שגרתי ונפוץ למדי, שבניגוד לכאב שנקשר בשמו, טיפול שורש אינו כואב בדרך כלל, מאחר והוא נעשה תחת הרדמה מקומית, ומלווה, אם בכלל, באי נעימות קלה.
במרפאתנו צוות מומחה לטיפולי שורש לא כואבים… אל חשש! צרו קשר ותנו לנו לעזור לכם!
איך יודעים שצריך טיפול שורש
הצורך בטיפול שורש עולה כאשר השן נפגעה ונמצאת במצב בו טיפול בסיסי יותר אינו מספיק. שתי הסיבות הנפוצות ביותר לטיפול שורש הינן עששת במצב מתקדם, שחדרה דרך שכבות השן השונות והגיעה עד למוך השן, ושבר בכותרת השן, שבעקבותיו חלה פגיעה במוך השן החשוף. גם דלקת חניכיים שהחריפה עלולה לגרום לנזקים בחלל הפה ולעורר צורך בטיפול שורש.
כיצד מתבצע טיפול שורש?
במהלך הטיפול, מסיר רופא השיניים את העששת ואת רקמת המוך הדלקתית ומחטא את האזור על מנת להימנע מזיהום. לאחר מכן, הוא אוטם את השן בחומר מיוחד, המכונה 'סתימת שורש', ומתקין מבנה וכתר, על מנת להגן על השן הן מפני עששת והן מפני שבירה אפשרית, בשל רגישותה.
האם דרושות הכנות מקדימות לטיפול?
בטרם ייגש הרופא לטיפול, יפנה את המטופל לצילומי רנטגן, שעל פיהם יאבחן את מצב השן במדויק. הכנות נוספות מצד המטופל או הרופא אינן נדרשות, וכאמור, מדובר בהליך שגרתי ונפוץ, הנעשה לעיתים קרובות.
האם ניתן לחזור לשגרה בתום הטיפול?
אכן, ניתן לתפקד כרגיל, לאכול ולשתות. יחד עם זאת, בימים שלאחר טיפול השורש ייתכנו רגישות או כאב קל בעת הלעיסה. הדבר טבעי ביותר, ובמקרה הצורך ניתן להיעזר במשככי כאבים על מנת להקל על התחושה.
מדוע דרוש לעיתים חידוש של טיפול השורש?
לעיתים, בחלוף זמן רב מטיפול השורש, עשויה להתפתח דלקת בקצה השורש. מקרים אלו דורשים טיפול, שיכול להתבצע באחת משתי דרכים – הסרת הכתר וחזרה על הליך הטיפול, בדומה לאופן בו התבצע בפעם הראשונה, או טיפול נקודתי באזור המודלק והפגוע, במידה והוא מתאפשר, ע"י הליך כירורגי.
כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לצורך בטיפול שורש?
ניתן להפחית את הסיכוי לצורך בטיפול שורש ע"י נקיטת מספר צעדים מניעתיים:
- הקפידו לבקר מדי חצי שנה אצל רופא השיניים, לשם בדיקה של חלל הפה וזיהוי דלקת חניכיים או עששת, במידה ויש. גילוי מוקדם של הבעיה יאפשר לכם להסתפק בטיפול פשוט יותר, כמו אנטיביוטיקה במקרה של דלקת חניכיים, או סתימה במקרה של עששת. בנוסף, בעת כאב או אי נעימות מתמשכת, הגיעו אל הרופא לבדיקה בהקדם האפשרי.
- כמו כן, הקפידו על ביקור קבוע אצל שיננית בהרצליה בבינת השן, לשם הסרת אבנית.
- שמרו על היגיינת הפה – צחצחו שיניים מדי בוקר וערב והשתמשו במי פה ובחוט דנטאלי.
האם ניתן לבצע טיפולי שורש אצל ילדים?
במרבית המקרים, טיפולי שורש אצל ילדים יבוצעו בשיניים קבועות ולא בשיני חלב, בהן הטיפול מורכב יותר, בשל העובדה כי השורש טרם סיים להתפתח. יחד עם זאת, במידה ויש לטפל בבעיה הקיימת בשיני חלב באופן מיידי, נעשה טיפול מקדים המכונה אפקסיפיקציה, המביא לסיום התפתחותו של קצה השורש.
האם נשים בהריון יכולות לבצע טיפולי שורש?
במידה וניתן לדחות את הטיפול לאחר הלידה, מומלץ לעשות זאת. יחד עם זאת, חשוב להתייעץ בנושא עם רופא השיניים – במידה ויחליט כי יש לבצע את הטיפול באופן מיידי, על מנת להימנע מזיהום העלול לסכן את ההיריון, פרק הזמן המועדף לביצוע הטיפול הוא השליש השני של ההיריון. חשוב לזכור כי בכל התייעצות עם רופא שיניים בנוגע לטיפול בזמן ההיריון, יש להציג תיק מעקב היריון ובו מידע עדכני ומלא על המצב הבריאותי.