במידה ונגרם נזק משמעותי לשן, עקב עששת חריפה או שבר כתוצאה מתאונה או מפציעה, אחד הפתרונות לשחזור השן הוא התקנת כתרים בשיניים.
האם לכתר בשן תפקיד אסתטי, נוסף על זה הבריאותי?
ודאי. לעיתים קרובות, משרתים כתרים לשיניים גם צורך אסתטי – כולם מעוניינים בחיוך יפה, המציג שיניים בריאות, מבהיקות בלובנן ואחידות. התקנת כתרים בשיניים שבורות או בעלות מראה שאינו אחיד משפרת משמעותית את מראן ואת מראה חלל הפה כולו, ומסייעת בהשגת החיוך הנחשק.
האם כתרים בשיניים מרגישים כמו שן טבעית?
בהחלט. כאשר הטיפול מתבצע ע"י רופא שיניים מיומן ומקצועי, הכתר שיתקין ייראה למתבונן בו כשן טבעית לכל דבר. בימים הראשונים שלאחר התקנת הכתר, המטופל עשוי להרגיש כי יש בפיו עצם זר, אך עד מהרה יסתגל לכתר החדש ויחזור להרגיש בנוח ולנהוג בטבעיות.
כתרים לשיניים: זמניים מול קבועים – מהם ההבדלים ביניהם?
כתר זמני מותקן לאחר טיפול שורש ומאפשר למטופל לתפקד כרגיל ולבצע באופן תקין פעולות יומיומיות כמו אכילה ודיבור. כמו כן, הוא מאפשר למטופל לשמור על מראה חלל פה אסתטי ולהמשיך את שגרת חייו – להגיע לעבודה או ללימודים, לקיים מפגשים חברתיים ועוד, גם בחודשי ההמתנה שבין טיפול השורש להתקנת הכתר הקבוע.
לעומתו, כתר קבוע, כשמו כן הוא – מטרתו לשחזר את מראה השן באופן קבוע.
האם עדיף לבחור בכתר מתכת או בכתר חרסינה?
יש שני סוגי כתרים לשיניים עיקריים – כתר מתכת, העשוי מתערובת של מספר מתכות יחד ומצופה בחרסינה, ולעומתו כתר העשוי חרסינה בלבד. לכתר החרסינה מספר יתרונות על פני כתר המתכת:
- כתר חרסינה מעניק לשן מראה אסתטי וטבעי יותר מכתר המתכת.
- בניגוד לחלק מן המתכות הקיימות בכתר המתכת, כתר החרסינה אינו גורם לגירוי בחניכיים. יחד עם זאת, חשוב לציין כי קיימים כתרים לשיניים העשויים ממתכות אצילות או אצילות למחצה, ושכיחות הגירויים הנגרמים לחניכיים בשל התקנתם נמוכה.
- צבעי מאכל, קפאין וחומצות המשפיעים על מראה השן אינם משפיעים על כתר החרסינה, ומראו נותר אחיד לאורך שנים רבות.
על אף יתרונותיו הרבים של כתר החרסינה, יש מקרים בהם יחליט רופא השיניים כי יש לעשות שימוש דווקא בכתר המתכת, בשל שיקולים רפואיים.
כיצד מתבצע תהליך התקנת כתרים בשיניים?
התקנת הכתר מתבצעת בהרדמה מקומית. ראשית, יתקין רופא השיניים סתימה בשן שעליה יותקן הכתר. לאחר מכן, יבצע בשן קידוח מינימאלי ככל האפשר, על מנת להעניק לכתר בסיס יציב. בשלב זה, תונח על שיני המטופל תבנית העשויה חומר פלסטי גמיש, לשם שליחת צורת וגודל השן למעבדה מיוחדת, בה יוכן הכתר.
בינתיים, בעת ההמתנה לכתר הקבוע, יותקן על גבי השן כתר זמני העשוי, לרוב, מאקריל ולא ממתכת ומחרסינה ככתר הקבוע. בהגיע הכתר הקבוע, יסיר הרופא את הכתר הזמני ויתקין במקומו כתר קבוע, לעיתים תוך התאמה קלה לחלל הפה, הנעשית באמצעות קידוח.
כיצד יש לנהוג לאחר התקנת הכתר?
יש להקפיד על שגרת צחצוח יומיומית ועל שימוש במי פה. ייתכן ובתחילה יחוש המטופל אי נעימות קלה בעל הצחצוח, ובמקרה זה, ניתן לעשות שימוש במשחת שיניים המיועדת לבעלי שיניים רגישות.
כיצד יש לנהוג במידה וגם לאחר זמן נותרת תחושת אי נוחות בחלל הפה?
במידה וחלפו מספר ימים מהתקנת כתרים לשיניים, ועדיין נותרת תחושת אי נוחות בחלל הפה, יש לפנות לרופא השיניים שביצע את ההתקנה ולבדוק האם הכתר מודבק היטב והאם יש צורך בהתאמה נוספת של הכתר לחלל הפה.
רופאי השיניים במרפאת השיניים בינת השן קשובים לכל תחושה העולה מצד המטופלים, מלווים אותם גם בתקופה שלאחר התקנת כתרים בשיניים ומבצעים מעקב אחר הצלחת הטיפול.