מחלות חניכיים

מחלות חניכיים נפוצות מאוד, ורוב האנשים יחלו בהן לפחות פעם אחת לאורך חייהם. הבשורות הטובות הן, שאיתור מוקדם של מחלת חניכיים, הנעשה בשלביה ההתחלתיים, וטיפול מתאים הניתן באופן מיידי, עשויים למנוע את החרפתה ואת הצורך בטיפול מורכב.

כיצד ניתן לזהות כי מתחילה מחלת חניכיים?

הופעתה של מחלת חניכיים לא תמיד תלווה בתחילתה בכאב או באי-נעימות, ועל כן, לא תמיד קל להבחין בה. יחד עם זאת, אם תקדישו תשומת לב למראה החניכיים במהלך הצחצוח, תוכלו להבחין בסימנים נוספים, כמו נפיחות של החניכיים, שינוי בגוון החניכיים, הנוטה להיות אדום במקום וורדרד ודימום קל בעת הצחצוח. סימן נוסף, העשוי לבשר על דלקת חניכיים הוא ריח רע העולה מחלל הפה.

מה לעשות במידה ונראה כי מתפתחת מחלת חניכיים?

במידה ואחד או יותר מן הסימנים מופיעים, רצוי לגשת לרופא השיניים, לשם בדיקת יסודית של חלל הפה ואיתור מחלת חניכיים, במידה ויש. לעיתים קרובות, יפנה אתכם הרופא לשיננית, לשם הסרת אבנית ורענון ההנחיות בנוגע לשמירה על היגיינת הפה. במקרה הצורך, ינחה אתכם ליטול אנטיביוטיקה.

מהם הגורמים להתפתחותן של מחלות חניכיים?

במרבית המקרים, מחלת חניכיים נובעת מהיגיינה לקויה של חלל הפה והזנחת השגרה היומיומית הקשורה בצחצוח. חוסר ההקפדה על תדירות הצחצוח ואופן הצחצוח מביא להיווצרותה של שכבה עבה של אבנית סביב השיניים, המהווה מצע לחיידקים הגורמים לדלקת.

כיצד ניתן למנוע היווצרותה של מחלת חניכיים?

שמירה על היגיינת הפה, הכוללת צחצוח נכון, ללא הפעלת לחץ מוגזם על מברשת השיניים, מדי בוקר וערב ושימוש במי פה ובחוט דנטאלי, היא הצעד הבסיסי והראשון למניעת מחלות חניכיים.

בנוסף, חשוב להקפיד על ביקור אצל רופא השיניים ואצל השיננית מדי חצי שנה. הרופא יבצע בדיקה מדוקדקת של חלל הפה, יאתר בעיות חניכיים קיימות ויחווה דעתו על בריאות החניכיים והשיניים, ואילו השיננית תבצע ניקוי אבנית יסודי, תשיב לשאלותיכם בנוגע לשגרת הצחצוח ואף תמליץ לכם על תכשירים ועזרים שישלימו את השמירה על היגיינת הפה.

מה מתרחש כאשר מזניחים את הטיפול במחלת חניכיים?

מחלת חניכיים שלא תטופל בהקדם ובאופן נכון, עשויה להחמיר ולגרום לדלדול של נפח העצם, לחשיפה של כותרת השן, הגורמת לרגישות יתר לחום, לקור ולכאב ואף לנסיגת חניכיים. השלכותיה של נסיגת חניכיים אינן נעימות, הן ברמה האסתטית, והן ברמה הבריאותית, ובמקרים קיצוניים, היא עשויה להוביל לנשירת שיניים. על כן, יש לטפל בנסיגת חניכיים באופן מיידי.

טיפול בנסיגת חניכיים קלה

כאשר חלה נסיגת חניכיים קלה, ניתן לעיתים להסתפק בשילוב של טיפול אנטיביוטי עם ניקוי אבנית עמוק, המכונה הקצעת שורשים או גרידת חניכיים, שבמהלכו תוסר האבנית מכיס החניכיים ע"י רופא שיניים מומחה.

ישנן גם דרכים טבעיות לטיפול בנסיגת חניכיים קלה, כמו נטילת ויטמינים ותוספי מזון, שטיפת חלל הפה בחליטות העשויות מצמחים בעלי תכונות אנטי-דלקתיות ושימוש במשחות ובתרסיסים טבעיים. על אף שמדובר ברכיבים טבעיים, אין לעשות בהם שימוש ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

טיפול בנסיגת חניכיים במצב מתקדם – השתלות חניכיים

כאשר נסיגת החניכיים חמורה בעקבות מחלות חניכיים שלט טופלו, יש צורך בהליך כירורגי של השתלת חניכיים. הדרך השכיחה ביותר לטיפול בנסיגת חניכיים במצב מתקדם היא שימוש בשתל עצמי. הרופא יסיר רקמת חניכיים מאזור החיך וישתיל אותה באזור הפגוע. זהו טיפול פשוט וקצר, אך בתקופה שלאחריו, החיך נותר רגיש מאוד, בשל הפצע שנוצר בו בעקבות הסרתה של רקמת החניכיים. על כן, קיימת דרך טיפול נוספת, העושה שימוש בשתל חיצוני. כמו כן, ניתן לעשות שימוש בחומר הנקרא אלודרם.

בטרם תיעשה השתלת החניכיים, יבחן הרופא המומחה את מצב החניכיים ואת חלל הפה כולו, על מנת לבחור בדרך הטיפול המתאימה ביותר.

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן