ללא כל ספק, לשיניים יש חשיבות מרובה ותפקידים משמעותיים מאד בפנים האנושיות.
על מנת לשמר את בריאותם ותפקודם של הפה והחניכיים (כמו גם את האסתטיקה של החיוך והבעות הפנים האחרות) חשוב מאד לשמור על השיניים ולתחזק אותן, בדיוק כפי שאנחנו מקפידים לטפח ולטפל בשאר האיברים שלנו. כיום, תחום הרפואה הדנטאלית מציע מגוון רחב של טיפולי חניכיים, לסת ושיניים כשאחד מהטיפולים המורכבים ביותר (אבל יחד עם זאת, גם הנפוצים ביותר) הוא השתלות השיניים.
השתלת שיניים נחשבת להליך רפואי מקצועי שבמהלכו מושתלות בפי המטופלים שן מלאכותית אחת או יותר באזורים בהם היו אמורות להיות ממוקמות שיניהם הטבעיות. פעולה רפואית זו מטרתה היא החלפת את השיניים המקוריות-הטבעיות שאבדו כתוצאה מהזנחה, חבלה או אפילו כתוצאה מבלאי שמגיע בשל גילו המבוגר של המטופל.
שתלים בזאליים – כיצד הם משתלבים בתמונה?
לפני תחילת הליך השתלת שיניים, מבצע הרופא המומחה בדיקת מצב מקיפה שבמהלכה הוא יבחן את התנאים הקיימים, יעלה את הצורך בהשתלת שן אחת או יותר, ועל בסיס המצב, ימליץ על סוג השתלת השן (או שיניים) שמתאימה למטופל. לעיתים, מתרחשים מצבים בהם השתלת שיניים מהסוג ה"רגיל" אינה מתאימה למטופל ספציפי, מכיוון שהעצם בלסת התחתונה דקה מידי מכדי להחזיק ביציבות את השתל ואת כתר השן שעליה. במקרים מסוג זה יומלץ מטופל על פתרון אחר, יעיל יותר – שתלים בזאליים.
וכאן, נעצור שנייה על מנת להסביר מעט יותר על הסיבה לצורך בשימוש בשתלים הבזאליים:
לסת אנושית מחולקת לשתי שכבות נפרדות – השכבה הראשונה בלסת היא השכבה שבה מעוגנות השיניים הטבעיות (השכבה האלבאולרית) בעוד שמתחת לשכבה זו, עמוק יותר, ממוקמת שכבת עצם הלסת. במצבים מסוימים, בין אם בשל אובדן שיניים ממושך ובין אם בשל הזנחה ודלקות חניכיים שאינן מטופלות, העצם האולבאולרית נספגת ומאבדת מנפחה. כך שכתוצאה מכך, אם במצב זה, נרצה לקבע שתל/ים דנטאלי/ים בלסת, תעמודנה בפני הרופא שתי אפשרויות פעולה – הראשונה בהן היא בניית נפח העצם האלבאולרית מחדש על ידי השתלת עצם והבאתה לנפח ולעובי הנדרש כדי לבצע עיגון יציב של השן, והדרך השנייה, היא עיגון השתלים בשכבת בסיס העצם העמוקה יותר שבלסת באמצעות השיטה הבזאלית.
שתלים בזאליים שונים בצורתם מהשתלים המשמשים את רופאי השיניים בהשתלות הרגילות, ובניגוד לצורת הבורג של שתלי השיניים הנפוצים, הם בנויים בצורת דיסק אנכי שטוח, דבר שהקנה להם את שמם הנוסף – שתלי דיסק.
למי מתאימה השיטה הבזאלית?
ככלל, ניתן לומר שרוב המטופלים בהשתלת השיניים הבזאלית הם מטופלים שגילם עולה על 50. זאת, מאחר ועד לגיל זה, ככלל (פחות או יותר), בריאות השיניים נחשבת לסבירה, אולם, החל מגיל זה, עלולות להתחיל להתפתח הבעיות בחניכיים שעלולות להסתיים באובדן שיניים. ברור שבדומה לכל כלל, גם כאן יש יוצאים מן הכלל, אבל במרבית המקרים, ספיגתה של העצם האולבאולרית (היוצרת את הצורך בשימוש בשתלים בזאליים) תופיע בגיל זה ולאחריו.
בינת השן – מרפאה עם צוות רופאי שיניים בהרצליה, רק המובילים – כמו בכל בעיה דנטאלית, כאן עבורכם גם בעת הצורך בהשתלה בזאלית, אנשי המקצוע המסורים של בינת השן ישיבו לכם את החיוך לפנים!