כאשר אנחנו מדברים על צחצוח שיניים, הוא מתקשר אצלנו, אוטומטית, לבריאותן של השניים ולאסתטיקה שלהן, אולם, להקפדה על צחצוח שיניים נכון ובתדירות המתאימה ישנה השפעה על גורמים בריאותיים נוספים, כפי שעולה ממחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Thebmj.
המחקר
המחקר Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease (צחצוח שיניים, דלקות והסיכון ללקות במחלות לב) מבוסס על סקר שבוצע בקרב כ־11,0000 תושבי סקוטלנד. בסקר, שעסק בהרגלי בריאות והיגיינה שלהם. נשאלו הנסקרים על הרגלי עישון, על הרגלי הפעילות הגופנית שלהם ואף על הרגלי שמירת היגיינת הפה שלהם. השאלות שעסקו בהיגיינת הפה נגעו לתדירות הביקור שלהם אצל רופא השיניים (אחת לחצי שנה, אחת לשנה, אחת לשנתיים או מעולם לא) ולתדירות שבה הם מצחצחים את שיניהם (בתדירות של פעמיים ביום, בתדירות של פעם ביום או פחות מכך).
ממצאי הסקר והמחקר שבעקבותיו
מתוצאות הסקר עולה ש-62% מהנשאלים דיווחו על ביקורי אצל רופא השיניים שלהם בתדירות של לפחות אחת לחצי שנה ו-71% מהנשאלים ענו כי הם מצחצחים את שיניהם בתדירות של פעמיים ביום.
עם הנתונים הללו בידם, ולאחר שנוטרלו מהמחקר גורמי סיכון מוכרים אחרים למחלת לב (כעישון, השמנה, מעמד סוציו־אקונומי או נטייה תורשתית למחלות לב), החוקרים גיבשו את מסקנתם – לאנשים שלא צחצחו את שיניהם בתדירות גבוהה וקבועה חשופים לסיכון ללקות במחלות לב ב־70% יותר ממי שמצחצחים שיניהם בתדירות קבועה של פעמיים ביום.
מסקנה שהיא לכאורה, מפתיעה, אבל, למעשה, יש לה הסבר פשוט מאד.
הקשר בין צחצוח שיניים קבוע לסיכון ללקות במחלת לב
בדמם של האנשים שלא הקפידו על היגיינת פה קבועה בתדירות גבוהה גרועה של הפה התגלו ערכים גבוהים של סימני דלקת.
והנה גם ההסבר הביולוגי לכך:
כל זיהום כרוני מסוג כלשהו (במקרה של הנשאלים במחקר הנוכחי – זיהום בשיניים ו / או בחניכיים) מפעיל את מנגנוני ההגנה של המערכת החיסונית בגוף. קיום זיהום כזה בגוף מפעיל מנגנון "דלקת", שבמהלכו, על מנת לנטרל את הזיהום, מפריש הגוף חומרים שונים המיועדים לנטרל את נזקי הזיהום ולהכחיד אותו. חומרים אלה אף גורמים להאצת תהליך שקיעת הסידן, הכולסטרול וחומרים נוספים בדפנות כלי הדם, וכתוצאה מכך, הם גורמים להיווצרות טרשת העורקים, לחסימתם של העורקים, ובסופו של דבר, עלולים להוביל גם להתקפי לב, למחלת כליות ולקשיים בתנועה בשל חסימות בעורקי הרגליים.
מסקנות המחקר
הקפדה קבועה על היגיינת השיניים והחניכיים תמנע את היווצרותו של התהליך הדלקתי, וכתוצאה מכך, היא אף תפחית באופן משמעותי את הסיכונים לטרשת בעורקים, להתקפי לב ולמצבי בריאות נוספים המקושרים לבריאות העורקים והלב.
לנו, צוות מרפאת בינת השן, חשובה בריאותכם (גם בריאותכם הכללית!), ונעשה הכל על מנת לסייע לכם בשמירה עליה!