חריקת שיניים: סיבות, פתרונות ונזקים אפשריים כשלא מטפלים

חריקת שיניים, או באנגלית Bruxism, היא תופעה נפוצה שסובלים ממנה כמעט שליש מבני האדם. היא לא מרבה לקבל אור זרקורים בקדמת הבמה, כנראה מכיוון שנהוג לתפוס אותה כבעיה מינורית ולא מאד משמעותית, אך ההתייחסות הזו היא לאו דווקא מוצדקת.

חריקת שיניים כרונית שלא מודעים אליה ו/או לא מטפלים בה, יכולה לגרום להרס מוחלט של מבנה השן, לנזק בלתי הפיך לכל האיברים שבחלל הפה (לא רק שיניים אם כי גם לסת, לשון, רקמות ועוד) לכאבי ראש כרוניים שפוגעים בחיי היומיום ועוד. 

צוות בינת השן חבר יחדיו כדי לאגד את המידע החשוב ולהאיר לרגע את אחת התופעות הפחות מסוקרות ופחות נעימות שכדאי שכל אחד מאיתנו יכיר. אם גם אתם סובלים מחריקת שיניים או חושדים בכך, אנו מעודדים ואף מפצירים בכם, אל תחכו עם זה. קבעו פגישת ייעוץ אצלנו במרפאת השיניים, בדקו, ובמידת הצורך התחילו תהליך טיפול. ללא עיכוב נוסף, בואו נצלול לעולם המסתורי של חריקת השיניים.

סוגי חריקת שיניים

את תופעת חריקת השיניים נוהגים לסווג לחריקה שקורית בזמן ערות וחריקה שקורית בזמן שינה. זאת מאחר ולשתיהן מאפיינים משותפים ברורים שמבדילים ביניהן. בעוד שחריקה בשינה מלווה בכאב שמופיע מיד עם ההתעוררות ומתפוגג במהלך היום, חריקה בזמן ערות גורמת לכאבים שמחמירים במהלך היום ובדרך כלל לא מורגשת עם ההתעוררות. הבדל נוסף הוא רעש החריקה שמופיע לעיתים קרובות בשינה אך מופיע לעיתים רחוקות בזמן ערות. החריקה בערות היא שכיחה יותר באוכלוסייה ובפרט בקרב נשים.

חריקת שיניים חריפה 

סיווג נוסף שתבע המונחון הבינלאומי לשינה (ICSD) הוא סיווג על פי חומרת המקרה. 

נהוג לסווג את חומרת מקרי חריקת השינה לחריקה כרונית, חריקה אקוטית (חריפה), וחריקה תת-אקוטית. הקריטריון המבדיל בין שלושת הסוגים הוא למעשה פרק הזמן שהתופעה נמשכת.

  • חריקה כרונית – היא כזו שמתרחשת ברציפות בפרק זמן שעולה על חודש.
  • חריקה אקוטית – היא כזו שמתרחשת לאורך זמן הקטן מחודש.
  • חריקה תת-אקוטית – מתרחשת לאורך פרק זמן שבין שבוע לחודש.

סימפטומים ונזקים אפשריים

האתגר הגדול בטיפול בחריקת שיניים הוא עצם העובדה שבהרבה מן המקרים הסובל מהתופעה כלל לא מודע אליה. במקרה כזה, אותו בן אדם פשוט לא ידע לשייך את התסמינים שלה לתופעה והתוצאה היא התמודדות ממושכת עם כאבים ותסכול. 

חריקת שיניים יכולה לגרום לנזקים מצטברים במבנה השן. שברים, השטחה, נזק לתוספים טיפוליים שכבר קיימים בפה (כמו שתלים או כתרים), דלקות, רגישות יתר, נזק לרקמות, נשיכה חריצה וכאבים בלשון, נשיכת שפתיים ואפילו שחיקה של שרירי הלסת, מה שמייצר כאבים (לעיתים כרוניים) ועייפות שמקשים על פעולת האכילה.

אחד הסימפטומים הנפוצים והמורגשים (שהם גם אלו שמביאים בסופו של דבר את הסובלים לשולחן הרופא) הוא כאבי ראש. חריקת שיניים היא אחד מהגורמים השכיחים לכאבי ראש כרוניים, בפרט באזורים שמעל האוזניים שמאפיינים כאבי ראש של חורקי שיניים. זאת מכיוון ששרירי הצדע שנמצאים שם מקושרים ללסתות.

הסיבות לחריקת שיניים

בעוד שידועות לנו סיבות רבות לתופעה של חריקת שיניים ונעילת לסתות, ישנו גם טווח גדול של אי וודאות. ניתן לומר בוודאות כי חריקת שיניים נגרמת מסיבות פיזיולוגית ונפשיות. מחקרים רבים מראים קשר ישיר בין סטרס נפשי ואורח חיים לחוץ לחריקת שיניים ונעילה של לסתות. בחלק מן המחקרים הוצע קשר אפשרי בין כעס מודחק ותסכול מתמשך לחריקת שיניים. אולם, כטבעם של מחקרים הנוגעים לקשרי גוף-נפש, ניכר כי הקשרים הללו הם אפשריים, אך לא ניתן להוכיח זאת בוודאות אבסולוטית. גורם נוסף לחריקה הוא הגורם הגנטי. אצל 20%-50% מהסובלים מהתופעה ישנו לפחות אדם אחד במשפחה שסבל מהתופעה קודם לכן. גורם נוסף הוא שימוש בתרופות שמייצרות נעילת לסתות וחריקה כתופעת לוואי. כך, למשל, קבוצת נוגדי הדיכאון SSRI וקבוצת האמפטמינים (ריטלין ומשפחת הכדורים שמסייעים בטיפול ב ADD ו ADHD).

רבים הסובלים מחריקת שיניים ונעילת לסתות דיווחו כי תופעות אלו נעלמו לאחר השימוש בתרופות מקבוצות אלו ומספר תרופות נוספות שלא פרטנו כאן. זאת ההזדמנות להזכיר שכאשר אתם צורכים תרופה חדשה באופן קבוע, כדאי להיות ערניים ואפילו לערוך רישום של תופעות לוואי ועוצמתן. לעיתים המחיר שאנו משלמים על הטיפול בבעיה אחת, עלול להיות גבוה עד רמת היווצרות בעיה אחרת. אין סיבה להיות בלחץ או באובר מעקב אבל בהחלט כדאי להיות במודעות ועם האצבע על הדופק.

דרכי טיפול

כאן המקום לציין כי, למרבה השמחה, במקרים רבים חריקת השיניים נעלמת מעצמה. זה דבר שנפוץ אצל ילדים, בדומה לתופעות כמו מציצת אצבע בשינה שנעלמת מאליה. כאשר מדובר במבוגרים, חשוב יותר לטפל ללא דיחוי כבר עם גילוי האבחנה. אחד מדרכי הטיפול המקובלות הוא שימוש בסד לילה. מדובר בהתקן פלסטיק שמתלבש על השיניים בשינה ולמעשה לא מאפשר לאדם הישן את פעולת החריקה והנעילה. מעבר למניעה, הסד גם פותח את הפה ומרפה את השרירים מה שעוזר לסובלים מן התופעה לשפר את איכות השינה עוד קצת. לסד, כמו לכל התקן חיצוני שמתלבש, לוקח זמן להתרגל. התהליך אינו מורכב וברוב המקרים ההסתגלות היא הדרגתית אך מהירה. למעשה, רבים שהורגלו לשינה עם סד בסופו של דבר מתקשים לישון בלעדיו. 

כאשר מטפלים במקרים של חריקת שיניים הנובעת כתוצאה מגורמים פיזיולוגיים, הרבה פעמים מה שעוזר הוא טיפול תרופתי להרפיית השרירים או פיזיותרפיה. שתי המתודות הן טכניקות שונות להרפיה של השרירים, מה שמווסת ולעיתים אף מעלים לגמרי את תופעת החריקה. אם הגורמים לחריקה הם נפשיים, טיפול רפואה משלימה או טיפול פסיכולוג עשויים לסייע בירידה לשורש הבעיה ובהתאמת פתרונות. בהרבה מקרים, עצם איתור הגורם הנפשי שמהווה טריגר לחריקה, כמוהו כשלב הראשון בדרך לפתרון.

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן