למעט (אולי) עקירות שיניים, אין ספק כי טיפולי השורש מוגדרים כיום כאחד מטיפולי השיניים המרתיעים ביותר המוכרים לנו, שכן, הוא נעשה, כאשר מצב השן (או השיניים), מלכתחילה, אינו המצב המיטבי.
אולם, תאמינו או לא, ישנם מצבים בהם המצב עלול להיות אפילו גרוע יותר מ"סתם" טיפול שורש – כאשר תעלת השורש סובלת מהסתיידות. אז לפני שאתם רצים לקבל טיפול במרפאות שיניים בהרצליה (או בכל מקום אחר), חשוב שתדעו מהי הסתיידות בתעלת השורש וכיצד היא נגרמת?
מהי תעלת שורש מסוידת?
כפי שכתבנו בעבר, טיפול שורש הוא טיפול הממוקד בשורשי השן ובתעלות המצויות בהם. הטיפול כולל מס' שלבים, שבמהלכם יסלק הרופא המטפל רקמות מודלקות, מזוהמות או נגועות בנמק מתעלות שורש השן. טיפולי שורש, כידוע, נועדו לטפל בדלקות ובזיהומים ואף למנוע את חזרתם לתעלות שורש השן, בכדי להשיב את השיניים למצבן הפחות או יותר תקין. כפי שניתן להבין, טיפול השורש ממוקד בתעלות השן, אשר במצב התקין הן פתוחות ואינן מסויידות (כלומר, אינן חסומות על ידי דנטין).
חלקה הפנימי של השן (האזורים של הלשכה המצויה במרכז כתר השן ואזור התעלות) מכילים את הרקמה החיה המאפשרת לנו לחוש את תחושות הקור והחום. רקמה זו יודעת ליצר חומר שן פנימי – דנטין – המעבה את קירות השיניים ומבודד את חלקה הפנימי של השן מהגירויים החיצוניים שעלולים להציק לו. כל עוד מתקיימים גירויים חיצוניים, יצירת דנטין נמשכת וגורמת למילויו של החלק הפנימי של השן עד לחסימתו המלאה. על אף שהחסימה קורית, בעיקר, באזור כתר השן (שהוא, באופן טבעי, האזור החש, בעיקר, בגירויים חיצוניים), במקרים בהם הגירוי מתמשך, החסימה תתרחש גם בשורשי השן.
מה גורם להסתיידות השן?
הסתיידות השן ו / או תעלות שורש השן עשויה לקרות בשל מספר סיבות, אולם הנפוצות בהן הן השתיים הבאות – גיל וגירוי.
הגיל – עם הגיל, השיניים שלנו הולכות ומסתיידות – מוך השן ותעלות השורש הולכות ומתמלאות באותו דנטין הגורם להסתיידות השן. לכן, ישנה קורלציה ברורה בין גילו של האדם לבין רמת הסיכוי להסתיידות שיניו.
גירויים מסוגים שונים הנגרמים לשן – כפי שכתבנו, הזרז העיקרי להתפתחות הסתיידות בשן יהיה גירוי. וכאן, עשויות להיות לא מעט אפשרויות:
חבלה / מכה – כל פגיעה מכאנית בשן עלולה לגרום לה לטראומה ולעורר אצלה תגובות הגנה (כלומר, ייצור דנטין).
סתימות שלא בוצעו כהלכה – סתימות עמוקות ובמיוחד סתימות פגומות שאינן אטומות היטב בשוליהן עלולות להוביל את הגירויים מחוץ לשן אליה פנימה
השחזת שיניים – השחזת שיניים הינה השלב הראשון בהכנת השן להלבשת כתר. השחזה המבוצעת ללא קירור מבוקר ויעיל יוצרת חימום-יתר בחלקן הפנימי של השיניים.
לעיסה – לעיסה מאסיבית, שחיקת השיניים או חריקת שיניים והידוקן אף הן עלולות ליצור גירוי מכאני המעודד את ייצור הדנטין.
צחצוח השיניים באופן אגרסיבי – צחצוח נמרץ מידי או כזה המבוצע באמצעים אגרסיביים מידי עלול לגרום לגירויים חזקים בצווארי השיניים (האזור המחבר בין כתר השן לבין השורש שלה), להוביל להתפתחות רגישות השיניים לחום ולקור, ולכן, גם לגרום לשן להופעת תגובת התגוננות.
נסיגת החניכיים – אובדן הכיסוי של החניכיים סביב שורשי השיניים גורם לחשיפתם לגירויי חום וקור וליצירת תגובת ההגנה המיידית.