לשיניים שלנו, לכאורה, ישנם תפקידים מאד מאד ברורים – הן צריכות לסייע לנו באכילה – בחיתוך ובגריסת המזון.
אולם, לשיניים ישנם גם תפקידים שהם פחות ברורים ומשתמעים מעליהם, ורק במקרה של חוסר בשיניים (כדוגמת חוסר שיניים מולד או שיניים קבועות שנשרו, בשל סיבות שונות) אנחנו הופכים להיות מודעים להם. למשל, תפקידן של השיניים להעניק "נפח" לאזור הפה ולפנים בכלל. את הדוגמה הטובה ביותר לנפח הזה ולחוסר בו, נוכל לראות אצל אנשים חסרי שיניים, בין המצב שבו הם משתמשים בשיניים תותבות או עברו השתלת שיניים כוללת לבין המצב שהם ללא שיניהם. בלא הגזמה, ניתן לומר כי המדובר בשינוי של שמיים וארץ.
מהו חוסר שיניים מולד?
חוסר שיניים מולד (או היפודונטיה / אוליגודונטיה / אנודנטיה בשמו המקצועי) הוא מצב שעלול להתקיים במשנן הנשיר (שיני החלב) או במשנן הקבוע (השיניים הקבועות). מבחינת החוסר המולד, שיני הבינה (הטוחנות השלישיות) מהוות את מרבית השיניים המאפיינות תופעה זו. לאחריהן, מגיעות המלתעות השניות והחותכות הצידיות.
עד כמה נפוצה התופעה?
כ-20% מכלל האנשים נולדים כששן בינה אחת או יותר חסרה בפיהם. מחוץ לכך, אם לא נתייחס לחוסר בשיני הבינה, שכיחות התופעה עומדת על בין 1.6% ל-6.9% של האוכלוסייה הסובלים מחוסר בשן אחת לפחות במסגרת חוסר שיניים מולד.
ההיפודונטיה והאוליגודונטיה שתיהן תופעות הקשורות לאותה הבעיה – חוסר שיניים מולד, כשהגורם המבדל ביניהן יהיה כמותן של השיניים הקבועות שחסרות – מצב של חוסר בשש שיניים או פחות מכך יקרא היפודונטיה, בעוד שחוסר של מעל לשש שיניים יכונה אוליגודונטיה. המצב השלישי, אנודנטיה, הוא מצב נדיר (אולם קיים) של חוסר מוחלט בשיניים, והוא עלול להיווצר בשל נסיבות גנטיות.
השפעותיו של חוסר שיניים מולד
בנוסף לבעיה האסתטית שיוצרים הרווחים (הדיאסטמות) שבין השיניים הקיימות, בדומה לאובדן שיניים שאינו מולד, הסובלים מחוסר שיניים מולד יתמודדו עם שיניים מתנודדות, בשל חוסר רציפות קשת השיניים והחוסר בתמיכה של השיניים הסמוכות החסרות. בנוסף, חוסר שיניים מולד עלול ליצור מבחר מגוון של השלכות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות, ביניהן -בעיות בהגייתן של אותיות מסוימות, קשיים בלעיסה, אובדן עצם, בעיות פסיכולוגיות הנובעות בשל בעיה בביטחונו העצמי של הילד וכן הלאה.
הטיפול
על אף שחוסר שיניים מולד נחשב למצב לא מאד נדיר, עדיין, במקרים מסוימים, יתעורר הצורך לתקן את המרווחים שקיימים בין השיניים. טיפול כזה יתבצע, לרוב, לאחר החלפה (טבעית או יזומה) של כלל שיני החלב ובקיעתן של השיניים הקבועות, והוא עשוי לכלול שימוש בסמכים אורתודנטים, שיניים תותבות, גשר, שתלים דנטאליים וכד' – בהתאם לפרמטרים השונים, כגון מס' השיניים החסרות, מיקומן, גודל הלסת וכן הלאה.
אנחנו, במרפאת בינת השן, נעשה את כל מה שנדרש בכדי להעלות חיוך בריא וצחור על שפתיכם!