תקופת הקורונה היא תקופה מאתגרת ומורכבת בכל הממדים והרבדים. אבל היא מאתגרת במיוחד עבור מי שאמור לתת או לקבל טיפולי שיניים.
חוקי משרד הבריאות, לאור הנתונים האפידמיולוגיים של הנגיף, קובעים על מרחק מינימלי של שני מטרים למגע בין בני אדם. כיצד ניתן להימנע מהדבקה של המטפל את המטופל או ההפך? האם יש לבטל טיפולי שיניים ובדיקות שגרתיות? ומה לגבי מצבי חירום וכאבים חזקים? בואו נדבר על זה.
קצת נתונים על פעילות בימי הקורונה
עד היום לא התפרסם אף מקרה של הדבקה בקורונה במרפאת שיניים בארץ או בעולם. צוותי מרפאות השיניים ורופאי השיניים מבצעים חיטוי קפדני של כלי הטיפול והמכשירים באופן שיגרתי, כדי למנוע העברת זיהומים שונים. למרות זאת, היות ואנו מתמודדים עם נגיף שאין מספיק ידע על דרך העברתו, החל מ-19 במרץ 2020 ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, מרפאות השיניים בישראל יכולות להעניק טיפולי חירום ועזרה ראשונה בלבד.
דרישות משרד הבריאות אל מול מרפאות השיניים
- לקבל אך רק מטופלים שהסיכויים שנחשפו לנגיף נמוכים מאוד.
- לשמור בהקפדה יתרה על נהלי חיטוי ועיקור כלים, ציוד ומשטחים בהתאם לנהלי האגף לבריאות השן. את הידיים רוחצים בעזרת סבון מיוחד ושוטפים את הפה בשטיפת חיטוי טרם טיפול השיניים.
- לבצע שימוש רב ככל הניתן בציוד חד פעמי לרבות חלוקים, סינרים, כפפות, מסכות ומשקפי מגן.
טיפול חירום בשיניים
על פי הנחיות ארגון רופאי השיניים הבינלאומי, טיפול חירום יתבצע במידה ומטופל חווה כאבים עזים או שנשברה לו שן קדמית. הטיפול יבוצע תוך שמירה על הגנה מקסימלית של המטופל ושל הצוות המטפל. טיפול יבוצע אך ורק במטופל שלא נחשף לנגיף הקורונה, כזה שאיננו סובל מחום או שיעול, לא נמצא בבידוד או נחשף לאדם שנמצא בבידוד. הטיפול יבוצע במרפאה פרטית תחת הגנה של הצוות ונהלי חיטוי ועיקור קפדניים בהתאם להנחיות האגף לבריאות השן.
טיפול חירום לחולי קורונה ונשאים
במידה ומטופל נמצא בבידוד כיוון שנחשף לנגיף או שיש חשד לכך והנו זקוק לטיפול חירום שאי קבלתו עלולה להוות סכנה לבריאות הכללית (כגון נפיחויות משמעותיות בפה ובפנים) יש לבדוק אפשרות לקבל טיפול שיניים בבית חולים במחלקה ייעודית ותחת הגנה מיוחדת של הצוות המטפל. אפשר לעשות זאת בפנייה למוקד הטלפוני של מד"א. מומלץ להתקשר לרופא השיניים כדי לקבל הנחיות להפגת הכאב עד היציאה מבידוד במידת האפשר.
טיפול שיגרתי בשיניים
טיפולי שיניים שגרתיים שאינם דחופים ואינם גורמים לסבל יידחו במספר שבועות, בתור התחלה. טיפולים שגרתיים כוללים לדוגמה ניקוי שיניים אצל שיננית, סתימה רגילה (יש יוצאי דופן), יישור שיניים, הכנה לכתרים ושתלים דנטליים.
אילו כאבי שיניים דורשים פנייה לרופא ואילו ניתנים לטיפול עצמאי בבית?
הרבה מכאבי השיניים מתעוררים לאחר טיפול שיניים, לדוגמה עקירה, טיפול שורש או השתלת שיניים. אלו בדרך כלל כאבים חזקים מאוד אך קצרי מועד ובעצם אין מה לעשות איתם חוץ מלחכות שהזמן יעשה את שלו והם יחלפו. בינתיים ניתן להפחית את הכאב ע"י משחות מאלחשות, כדורים משככי כאבים, כדורים נוגדי דלקת וכו'.
במידה והתעוררו כאבים שאינם נובעים מטיפול שיניים שנעשה לאחרונה, יש להתייעץ עם רופא במהירות המרבית כדי לבחון יחדיו האם יש צורך בטיפול חירום. כאבים עלולים להיגרם מעששת, דלקת בשן או בחניכיים, סדק או שבר בשן, סתימה שנשרה, זיהום, שורש חשוף או נמק בשורש השן.
בכל מקרה, בעת הצורך, מומלץ ליצור קשר עם מרפאת השיניים 077-7296029 כדי לבדוק האם היא פתוחה וזמינה עבורכם בתקופת אסטרטגיית היציאה מהקורונה (הנושא משתנה לפי צו השעה, ומתעדכן בהתאם להחלטות הממשלה, להן המרפאה כפופה ועל פיהן פועלת).