בניגוד לעשורים הקודמים, כיום אנחנו מודעים לכך כי כבר בשלבי ההיריון המוקדמים, מתרחשים מתחת לפני השטח (ולעיתים, מבלי שנבחין בכך באולטרה סאונד) לא מעט תהליכים מופלאים, עדיין בהיותו של העובר קטנטן.
אחד מהגילויים המפתיעים היותר בנוגע לכך היה, כי בין התהליכים הללו, הרבה לפני צאת הוולד לאוויר העולם, נוצרות בפיו השיניים הנשירות (אותן שיניים שאותן אנחנו מכנים "שיני חלב"). בעקבות גילוי זה, חל שינוי במדיניות מתן האנטיביוטיקה לנשים במהלך הריונן, משום שהתגלה כי נטילת אנטיביוטיקה מסוגים מסוימים במהלך ההיריון עלולה להשפיע ישירות על שיניו של העובר (בין אם בצורה של יצירת כתמים על שיניו בין אם בדרכים אחרות).
כך שכשמדובר בשיניים בריאות – אין שלב שהוא מוקדם מידי בדאגה לשלמותן.
באיזה שלב יש להתחיל לצחצח את שיניו של התינוק / הפעוט?
על אף, שכאמור, השיניים הנשירות נוצרות לפני לידת התינוק, במהלך ההיריון, בפועל, יידרש להן זמן עד שתבקענה ותופענה בפיו – אצל מרבית התינוקות, תהליך זה יחל בגיל של כשישה חודשים ויימשך עד לגיל שלוש. עבור הורים לא מעטים שלב זה בחיי התינוק מלווה בהתרגשות רבה, אולם, לעיתים קרובות, הוא מלווה גם בחששות ובתהיות הנוגעות לדרך הנכונה שבה עליהם להתנהל, הן מהבחינה הפיזיולוגית והן מהבחינה החינוכית.
מהבחינה הפיזיולוגית יש לכך הצדקה
עוד טרם בקיעת שיני התינוק עלולים להתיישב בפיו חיידקים גורמי עששת ודלקות. לכן, גם לפני בקיעתן, חשוב לשמור על ההיגיינה באמצעות ניקוי הפה (הלשון והלסתות) בעדינות בגזה רכה.
בשלב הראשון, כשהשיניים רק מתחילות בבקיעתן, תוכלו לצחצח אותן בעדינות במברשת רכה המתלבשת על האצבע. הקפידו לחזור על התהליך הזה פעמיים ביום (בבוקר ובערב) ולא להשמיט ממנו גם את ניקוי הלשון. אין צורך לשלב משחת שיניים בתהליך זה, לפחות עד לגיל שנתיים, וזאת, מאחר ועל אף שהפלואוריד ממלא תפקיד חשוב בשמירה על זגוגית השן, לפני הגיעם לגיל זה, פעוטות אינם שולטים בבליעתם ועלולים לבלוע את משחת השיניים (נזק אפשרי לבריאות).
מגיל שנתיים ומעלה (או בהתאם להתפתחות הילד הפרטי שלכם) תוכלו לשלב בתהליך משחת שיניים המתאימה לילדים, על פי המלצת רופא השיניים המטפל בכם. יש להניח כמות קטנה של המשחה על המברשת ולהקפיד לעודד את הפעוט לירוק אותה בסיום הצחצוח.
גם מהבחינה החינוכית (הנפשית) יש לחשיפה המוקדמת הצדקה
מרפאות בכלל (ובמיוחד מרפאות שיניים, על הריחות והרעשים הייחודיים שלהן) עלולות להיות מקום מפחיד במקצת בפעם הראשונה, בלא קשר לגיל שבו מתרחשת "פעם ראשונה" זו. בדומה לשאר החשיפות שאותן אנחנו עושים לפעוטות באופן מושכל (כל נושא הטעימות, למשל), גם חשיפתו של הפעוט למרפאת השיניים, לרופא המטפל ולצוות המרפאה צריכה להיות הדרגתית ולהתחיל מוקדם ככל שהדבר מאפשר לכם זאת. תוכלו, למשל, לקבוע עם מרפאת השיניים שלכם (לדוגמה, מרפאת שיניים בהרצליה המתמחה בטיפול בילדים) כי אתם מביאים את הפעוט לביקור ראשון, וצוות המרפאה המיומן ידאג ליצור עבורו חוויה טובה ונינוחה ככל האפשר.