על אף שביקור אצל שיננית, נדמה, לעיתים קרובות, כפחות חשוב ודרמטי מביקור ומבדיקה של רופא השיניים, תפישה זו בטעות יסודה.
אמנם, עד לפני שנים לא רבות, ביקור תדיר אצל שיננית התמקד, רובו ככולו, בהסרת אבן השן המצטברת, אולם, עם השנים (וכמובן, עם התפתחותם של תחומי הרפואה השונים), הסתבר לנו, יותר ויותר, שאותה אבנית מציקה, אינה רק לא אסתטית, אלא גם שהיא מהווה סיכון של ממש למטופלים המקלים ראש בביקור אצל השיננית. כיום, אנחנו כבר מודעים לכך כי אותן מחלות חניכיים דלקתיות, שבהן לוחמות השינניות, מהוות מקור לבעיות בריאות ואסתטיקה שונות – מבעיות הנוגעות ישירות לבריאות השיניים ולמראה שלהן, ועד לסיכון בריאותי העלול להיגרם למערכות חיוניות אחרות בגוף.
מה קודם למה – בריאות הפה לבריאות הגופנית הכללית, או להיפך?
הערכות עדכניות מעריכות כי בין 50% ל-90% מכלל אוכלוסיית העולם הבוגרת סובלת מדלקות חניכיים ברמות שונות. למרות שהסטיגמה הרווחת גורסת כי דלקות חניכיים הינן מנת חלקן הבלעדית של אוכלוסיות נחשלות הממוקמות בעולם השלישי, המציאות שונה – אף בעולם המערבי, הנחשב למודרני ומתקדם, בוגרים רבים סובלים מפריודונטיטיס (מחלת חניכיים דלקתית כרונית) על דרגותיה השונות. המחקרים האפידמיולוגיים שנערכו בשנים האחרונות, העלו קשר אפשרי בין בריאות פיו של הנבדק לבין מצב בריאותו הכולל, אולם לא העלו הוכחות סיבתיות ממשיות. היקפן של מחלות החניכיים (כמו גם השלכותיהן) באוכלוסייה הבוגרת דחפו לביצועם של מחקרים ממוקדים וייעודיים העוסקים, נקודתית, בקשר שבין הבריאות הכוללת לבריאות הפה. תוצאותיהם של המחקרים הללו אף היו מפתיעות הרבה יותר מהנחת היסוד של החוקרים – קיים קשר ישיר (ולעיתים אף דו-כיווני) בין מצב הפה לבין מצב בריאותו הכולל של אדם.
בואו נרחיב מעט על הסיבות לקשר בין סוגי הבריאות השונים
הרובד הדנטאלי המצוי בתוך למעל לכיסים בחניכיים מכיל חיידקים גורמי-דלקת. מאחר ורובד דנטאלי זה מעוגן בשיניים ודבוק אליהן, תגובתן הדלקתית של החניכיים הופכת לכרונית ולממושכת. את ההסבר האפשרי לקשר הקיים בין מחלות החניכיים לבין מחלות סיסטמיות (כמחלות קרדיווסקולאריות, דלקת ריאות או סכרת) ולידות מוקדמות, ניתן לתלות בבקטרמיה (נוכחותם בדם של חיידקים מחוללי זיהום). במצב בו אותם חיידקים מחוללי הזיהום חודרים למחזור הדם ואינם מנוטרלים (מסיבות כלשהן) ע"י המערכת החיסונית של הגוף, הם, באופן טבעי, כדרכם של חיידקים, מתרבים ומזיקים לגוף. את ההוכחות לכך סיפקו המחקרים השונים שזיהו את השכיחות הגבוהה של אירועים טרומבו-אמבוליים (כדוגמת תעוקת לב, התקפי לב ושטפי דם מוחיים) בגברים שסבלו ממחלת חניכיים פעילה – פי שניים עד ארבעה, יותר מגברים נבדקים שלא סבלו ממחלת חניכיים. נוסף על כך, שיעור לידות המוקדמות ולידות העוברים שמשקלם נמוך התגלה כגבוה יותר בנשים הרות שסבלו ממחלות חניכיים פעילות, יחסית לנשים הרות שלא סבלו מהן.
כעת, כאשר ברור הקשר בין מחלות חניכיים לבין הבריאות הכללית, ברור גם לגמרי תפקידה החשוב של שיננית בבריאות הכללית שלכם!
בינת השן – כל הדאגה לבריאות שיניכם תחת קורת גג אחת!
בין אם טיפול שיננית ובין אם כל טיפול דנטאלי אחר – אנחנו, רופאי שיניים בהרצליה, אנשי המקצוע, צוות מרפאת שיניים בינת השן, עומדים לרשותכם בכל התייעצות או שאלה!