טיפול אצל שיננית אמנם מלווה רבים מאיתנו בבגרות כחלק מרצף תקין של ביקורים במרפאת השיניים, אך למעשה כדאי להתחיל את טיפולי השיננית כבר מילדות. מהם היתרונות של טיפולי שיננית בגילאים צעירים? לכך נתייחס במאמר זה.
חינוך מגיל צעיר
שיני החלב נושרות ובמקומן צומחות שיניים חדשות בסביבות גיל שש. זהו בדיוק הזמן ללמד את הילדים מדוע חשוב לשמור על בריאות השיניים. טיפול שיננית הוא לא רק ביקור עם ערך בריאותי ולצרכי ביקורת על ניקיון השיניים, אלא גם בעל ערך חינוכי.
במהלך המפגש עם השיננית לומדים הילדים כיצד לצחצח את השיניים בצורה נכונה, מדוע חשוב לשמור על ניקיון השיניים, איזו שגרה נכונה לשמירה על בריאות הפה ואילו כלים עומדים לרשותם בנושא זה.
הם מבססים כבר מגיל צעיר שגרה של ניקיון וצחצוח ויש מישהו שמלווה אותם ונותן להם תשובות לשאלות. כאשר התשובות האלו מגיעות ממקור סמכות חיצוני כמו שיננית או רופא שיניים, יש להן תוקף משמעותי עבור הילדים.
הכרות עם מרפאת השיניים לילדים
ילדים שאינם מכירים את סביבת המרפאה, יכולים לפתח עם הזמן פחדים וחששות. המפגש עם מרפאת שיניים ועם חדר השיננית כבר בגיל צעיר, מפחית מהחששות שיבואו מאוחר יותר. הילדים לומדים להכיר את המרפאה, את הצוות, את השיננית ואת רופא השיניים. הם מבינים את המשמעות של ביקורת קבועה או טיפול שיננית לניקוי השן ומתרגלים לרעיון.
שגרת פיקוח קבועה
רבים חושבים שהליכה לשיננית היא עניין מזדמן. עוד מטלה שצריך לבצע כשיש זמן לכך. ילדים שאינם נהנים מביקורת של רופא שיניים ומניקיון השיניים באמצעות טיפול שיננית חשופים יותר לבעיות בשיניים.
טיפול שיננית קבוע שבמהלכו השיננית מנקה את השיניים ובודקת את הגיינת הפה, יכול להעלות נורות אזהרה לגבי טיפול רצוי או צורך בביקורת רפואית. זהו מפגש עם אשת מקצוע שמכירה את הפיזיולוגיה של השיניים ויכולה להפנות בהמשך לטיפול אצל רופא השיניים. חשוב לציין שבכל מקרה מומלץ להגיע למרפאה לביקורת עם הילדים החל מגיל 5-6 ובנוסף, להקפיד על טיפולי שיננית החל מגיל 6-7 ואילך.
כיצד מקלים על הילדים במהלך הביקור במרפאת השיניים?
טיפול שיננית אינו הטיפול הנעים ביותר שיש ולכן כדאי להכין את הילדים מראש למפגש עם השיננית. בנוסף, מומלץ לבחור בשיננית שמתמחה בטיפול בילדים. שיננית מנוסה בטיפול בילדים תוכל להקל על החששות של הילד, להסביר לו בצורה טובה יותר מה היא עושה ומדוע היא עושה זאת, לשתף אותו במהלך הטיפול ולגרום למרפאה ולחדר הטיפולים להיות נעים יותר.
אחרי שהרגלתם את הילדים לביקור קבוע אצל השיננית, כדאי לשתף אותם בשגרת השמירה על השיניים. למשל: לקחת אותם לרכוש מברשת שיניים חדשה, לשתף אותם בבחירת משחת השיניים ולחזור על החוקים לשמירה על ניקיון השיניים שהסבירה השיננית, תוך כדי שיחה.