טיפולי שיניים בהריון – המדריך המלא להריונית המתחילה

נשים רבות מתמודדות עם כאבי שיניים במהלך ההריון, אך מפחדות לגשת לטיפול במרפאת השיניים. מיתוסים שונים סובבים את הנושא של טיפולי שיניים בהריון ורבות נמנעות מלטפל בבעיות שגורמות להן לא מעט סבל.

חשוב לדעת שדווקא חוסר טיפול בשיניים במהלך ההריון והימנעות מקשר ישיר עם מרפאת שיניים קבועה יכול לגרום לנזקים כבדים יותר, בהם תצטרכי לטפל לאחר הלידה. אז מה כדאי לעשות ומה חשוב לדעת על טיפול שיניים במהלך ההריון? על כך נרחיב במאמר זה.

דווקא בהריון עשויות להופיע בעיות

נשים רבות מגלות שדווקא בתקופת ההריון הן סובלות יותר מבעיות שיניים. הסיבה לכך נובעת מהשינויים ההורמונלים שעובר הגוף במהלך ההריון. ההורמונים יכולים להשפיע על אזור הפה, בין היתר ליצור רגישות בחניכיים ולהגביר את החומציות בפה.

כתוצאה מכך סובלות נשים בהריון מבעיות שונות, ביניהן רגישות ודימום בחניכיים, כאבים חזקים יותר ותחושת אי נוחות כללית.

שמירה קבועה על הגיינת הפה – בעיקר בהריון

זהו כנראה הפתרון החשוב ויעיל ביותר מול בעיות השיניים שמתעוררות בהריון. חשוב לשמור על ביקורים רציפים אצל השיננית ולשמור על קשר עם מרפאת שיניים במהלך חודשי ההריון, מדי שלושה חודשים לפחות.

במהלך ההריון חשוב להקפיד על צחצוח השיניים מספר פעמים ביום, עדיף כשלוש פעמים, בעיקר באזור החניכיים. בנוסף, כדי להשתמש בחוט דנטלי במהלך היום – מה שיעזור למנוע הישארות של שאריות מזון בפה.

הדרך הכי טובה לשמור על שיניים בריאות במהלך ההריון היא למצוא מרפאת שיניים מקצועית וטובה שתוכל ללוות אותך במהלך ההריון. כדאי לדאוג שיהיה במרפאה צוות רפואי שכולל רופא שיניים זמין לצד שיננית שתוכל לדאוג להגיינת הפה באופן קבוע במהלך ההריון. בנוסף, חשוב להיצמד לכללי הטיפול בשיניים גם בבית ולהיות עירניים לתחושות לא נעימות.

ביקור אצל שיננית בהרצליה מדי שלושה חודשים יעזור לשמור על הגיינת הפה ולמנוע סיבוכים. בנוסף, כדאי להגיע לביקורת אצל רופא השיניים שיוכל לזהות בעיות בתחילת הדרך ולמנוע אותן.

לצד הטיפול בהגיינת הפה, כדאי להמעיט באכילת מתוקים ולהימנע ממאכלים בעלי רמת חומציות גבוהה שיכולה ליצור לצד בעיות בשיניים גם צרבות ותחושות לא נעימות אחרות במהלך ההריון.

האם מותר לעבור טיפולי שיניים במהלך ההריון?

ישנם טיפולים מסוימים שעדיף לדחות לתקופה שלאחר הלידה, למשל טיפולים של שיקום הפה והלסת, טיפולים אסתטיים כמו יישור שיניים או השתלות שדורשות הרדמה מהותית יותר. עם זאת, ישנם טיפולים מניעתיים ומהירים שאפשר לבצע במהלך ההריון.

סתימות, עקירות של שיניים בעייתיות וטיפולי שורש הם טיפולים שכדאי לעבור אם את מתמודדת עם כאבים וסובלת בגלל השיניים הדורשות טיפול. גם טיפול בדלקת חשוב בזמן ההריון שכן הזיהום המתלווה לדלקת יכול ליצור סיבוכים שונים.

מדוע חשוב לטפל בבעיות שיניים וחניכיים גם במהלך ההיריון?

עפ"י המלצות משרד הבריאות, רצוי לערוך את טיפולי השיניים הדרושים טרם תקופת ההיריון. יחד עם זאת, במידה ומתעוררת בעיה במהלך ההיריון, חשוב לטפל בה, משלוש סיבות:

  • הימנעות מטיפול מקיף יותר בהמשך – אין זה בריא לחשוף את הגוף לדלקות ולזיהומים עקב בעיה שאינה מטופלת, בכל עת וודאי בזמן היריון. בעיה שלא תטופל במהירות עשויה להתפתח ולהחמיר ותצריך טיפול מקיף יותר.
  • הימנעות מהחמרה שתצריך שימוש במשככי כאבים – חבל לסבול מכאבים ומאי נעימות לאורך חודשים רבים. מאחר ובעת היריון יש להימנע ככל האפשר מלקיחת תרופות כמו משככי כאבים ואנטיביוטיקה, חשוב מאוד לטפל במחלה או בדלקת בראשיתה, על מנת לנסות ולהימנע מהצורך בלקיחת תרופות.
  • חשש ללידה מוקדמת- נמצא קשר בין דלקות חניכיים ללידה מוקדמת, וזו סיבה מספיק טובה לא להזניח את הטיפול בכך, גם ובעיקר בעת ההיריון.

מהי התקופה המתאימה ביותר לביצוע טיפולי שיניים וחניכיים?

התקופה המתאימה ביותר לביצוע טיפולי שיניים וחניכיים היא במהלך השליש השני, כאשר במקרים דחופים, שאינם מאפשרים דיחוי, יש לבצע טיפול גם במהלך השליש הראשון או השלישי.

בתקופת ההריון החניכיים רגישות יותר והסיכוי לדלקות חניכיים בהריון גדול מאד. השינוי ההורמונלי משפיע על החניכיים ויוצר את סיכון היתר הזה. רופא שיניים יוכל לייעץ בנוגע לפתרונות שונים שאינם פוגעים בעובר ובאם, אך יכולים להקל על כאבים ולפתור את הבעיה עד למתן טיפול מקיף יותר לאחר הלידה.

בין היתר ניתן לבצע טיפולי חניכיים בהריון שכוללים ניקוי אבנית מהחניכיים, שימוש בתרופות משככי כאבים מותרות בהריון וטיפול בדלקת באמצעות אנטיביוטיקה המתאימה לנשים בהריון. מומלץ לא להזניח דלקות חניכיים בהריון ולטפל בהן באופן מידי, תוך פנייה לרופא השיניים הכי מהר שאפשר. 

באילו מצבים מומלץ להמתין עם ביצוע הטיפול עד לאחר הלידה?

קיימים טיפולים, כמו ניתוחי חניכיים, שבמידת האפשר, נהוג לדחות את הטיפול בהם עד לאחר הלידה. כמו כן, יש סיבוכים המתרחשים לעיתים במהלך ההיריון, כמו סכרת או רעלת היריון, שבמידה ואירעו, רצוי להימנע מטיפולי שניים וחניכיים בתקופה זו.

מספר עצות חשובות

מניסיוננו רב השנים, נוכל להעניק לכן מספר עצות חשובות, שיסייעו לכן לקבל החלטות נכונות בכל הנוגע לטיפולים במהלך ההיריון:

  • יש חשיבות רבה למצבכן הבריאותי הכללי, ולא רק למצב החניכיים והשיניים. כל החלטה בנוגע לטיפול שיניים או חניכיים צריכה להתקבל תוך בחינת התמונה הכוללת, כלומר – תוך התייחסות למצבה הרפואי הכללי של האישה ההרה. הרגישו בנוח לספר מיוזמתכן על כל בעיה או מצב מיוחד שהתעוררו במהלך ההיריון והרגישו בנוח לשתף בכל פרט שלדעתכן עשוי להיות רלוונטי. רופא מיומן יידע לדלות מתוך המידע את הפרטים המשמעותיים, ועדיף שיהיה בידיו מידע מיותר, מאשר שלא ייוודע לו מידע חיוני.
  • הקשיבו לגופכן.

 חלק מבעיות החניכיים והשיניים עשויות לעורר בכן אי נעימות או כאב, שבקרב נשים מסוימות יהיו נסבלים ואילו אצל אחרות ישבשו את שגרת חייהן. מאחר וכאמור, בחלק מן הבעיות יש לטפל באופן מידי ואילו בחלקן האחר ניתן להמתין מעט, לתחושתכן יש חשיבות רבה, ולעיתים היא זו שתכריע האם לבצע את הטיפול במהלך ההיריון או להמתין עד לאחר הלידה.

העצה האחרונה והחשובה ביותר שנוכל להעניק לכן, היא לא להתפשר ולבחור ברופא הטוב, המיומן והמקצועי ביותר, שיהיה מחויב לבריאותכן.

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן