על אף, שהגיונית, עששת ובעיות שיניים אחרות מקושרות אצלנו, אסוציאטיבית, לגילאים המבוגרים יותר, שכן, בדומה לשאר מערכות הגוף (ו"מערכות" בכלל) הבלאי גובר עם הגיל והשימוש, עששת אינה נחלתם הבלעדית של ילדים, בני נוער ומבוגרים, והיא עלולה להופיע גם בגילאים הצעירים יותר, אפילו אצל תינוקות ופעוטות יונקים. כיצד נגרמת עששת אצל פעוטות? מה ניתן לעשות בכדי למנוע אותה?
עששת הילדות – מהי ומהם הגורמים לה?
למרבה הצער (וההפתעה) עששת היא תופעה שאיתה מתמודדים כיום בישראל קרוב ל-50% מהילדים אשר גילם הוא פחות מ-6. בדומה לעששת אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, גם אצל התינוקות והפעוטים, העששת פוגעת במראה שיניו של המתמודד עימה, וגוררת עימה רשימה ארוכה של תופעות נוספות מקשיים באכילה ועד לבעיות בתפקוד השגרתי בשל הכאב.
וכעת, נשאלת השאלה גם ההגיונית ביותר – כיצד שיניים צעירות כל כך, כאלו שלא מזמן בקעו,
כ ב ר עלולות להתמודד עם קיומה של עששת? האם עששת אינה עניין של גיל?
ובכן, את קיום תופעת העששת בשיניהם של תינוקות ופעוטות מייחס רופא שיניים לילדים בהרצליה המתמחה בילדים, לשילוב בין מספר נסיבות – הנקה / שתייה בסמוך לשעת השינה או במהלך הלילה (שעות הלילה הן השעות בהן ייצור הרוק מופחת, ולכן, החיידקים אינם נבלעים עם בליעתו אלא נותרים בפה), אי שמירת היגיינת הפה ושתיית כל משקה שאינו מים. אם כן, ניתן לראות כי השילוב בין הרכיבים הגורמים לעששת אצל פעוטות ואצל מבוגרים דומה למדי – סוכרים המצטברים בפה בשל שתיית משקאות מתוקים ומומתקים, היגיינת פה לקויה (במקרה של תינוקות – אי קיומה של אחת כזו) ושעות הלילה, שבהן, כאמור, מיעוט הרוק בפה מאפשר לחיידקים התפתחות מואצת בסוכרים שנותרים בפה ובין השיניים.
הסימנים המוקדמים ביותר של עששת הילדות המוקדמת יתבטאו בהופעתם של כתמים לבנבנים על שיני הפעוט.
כיצד ניתן להתמודד עם עששת הילדות המוקדמת?
גם כאן, בדומה לבעיות בריאות אחרות, מניעה היא דרך ההתמודדות הטובה ביותר. בהתאם לכך, מרגע בקיעתה של השן הראשונה, חשוב לשמור את ההנקה / ההאכלה לשעות היום, בעוד שבשעות הלילה חשוב להרגיל את התינוק לשתיית מים בלבד. אין צורך לציין כי חשוב (מסיבות שונות) שלא להרגיל את הפעוט להירדם עם בקבוק, אולם, במקרים בהם הדבר נדרש, יש למלא בבקבוק מים בלבד ולא תמ"ל או משקה ממותק. בנוסף, חשוב להקפיד ולצחצח את השיניים שבקעו בפיו של הפעוט בתדירות זהה לזו שלנו, המבוגרים, פעמיים ביום.
בגיל שנה, יש לקחת את הפעוט לבדיקת השיניים הראשונה שלו – בין אם המדובר על מרפאת שיניים בהרצליה או בכל מקום אחר הקרוב למקום מגוריכם, בלבד שבמקום יהיה רופא שיניים המתמחה בילדים כמו רופאי שיניים בהרצליה מצוות בינת השן. בנוסף לבדיקת שיני הפעוט לקיומה של עששת,, בדיקה ראשונה זו מניחה את הבסיס להתנהלות נכונה אצל הפעוט להמשך חייו בכל הנוגע לביקורים שגרתיים ובדיקות המעקב בתדירות הנדרשת.
מרפאת בינת השן – מרפאת שיניים בהרצליה – איתכם לאורך כל הדרך, מהינקות ועד הבגרות!