עששת, כפי שכתבנו כאן כבר מספר פעמים בעבר, הינה אחת מהמחלות השכיחות ביותר בעולם, אצל בני אדם וגם אצל בעלי חיים.
כך שכל אחד מאיתנו, בין אם הוא צעיר ובין אם הוא מבוגר, חווה עד כה, לפחות פעם אחת את ה"מפגש" עימה – חורים בשיניים. על אף שלא מעט אנשים סבורים כי הדרך היחידה למנוע עששת היא ההקפדה על ההיגיינה הדנטאלית הביתית, למעשה, ניתן (וחשוב!) למנוע את היווצרותם של החורים בשיניים באמצעים נוספים, ביניהם ביקור סדיר אצל רופא שיניים, ואף באמצעות ההקפדה על תזונה נכונה ובריאה.
בדומה להשפעתה הכוללת על גופנו, התזונה שלנו משפיעה רבות גם על בריאות שינינו. כיום, כולם כבר מודעים לנזק שאותו גורם הסוכר לשיניים, אך לא כולם מודעים עדיין למזונות שמסוגלים לשפר את בריאות הפה בצורה משמעותית, וכתוצאה מכך, למנוע גם את הופעת העששת והחורים בשיניים.
מהי העששת ומה הקשר שלה לתזונה?
עששת היא מצב הנגרם כאשר החיידקים החיים בחלל הפה גורמים להרס רקמות השיניים. חיידקים אלה ניזונים משאריות האוכל שנותרות על (ובין) השיניים, מפרקים את הסוכרים המצויים שבמזון ומייצרים חומצה שגורמת לפירוק החומרים שמהם עשויות השיניים.
התהליך הגורם ל"חור בשן" מתחיל בפירוקו של אמייל השן, אותה שכבה חיצונית עליונה העוטפת את שאר שכבות החומרים שמהם מורכבת שן. כך שאם לא מונעים את המצב או מטפלים בו באופן מיידי, העששת עלולה להמשיך ולחדור אל השן, להגיע אף לשורשיה, ולגרום בכך לשן לנזק בלתי הפיך (או, לכל הפחות, יקר וכואב לתיקון). כיום, מוכרים לנו גורמים שונים שעשויים לתרום ולעודד את התפתחותה של בעששת, כדוגמת מחסור בוויטמינים ובמינרלים, צריכת סוכר (בעיקר מעובד, אבל כל סוגי הסוכרים), כמויות גבוהות של חומצה פיטית וכן הלאה.
הכנסת מספר שינויים בתזונה עשויה לסייע לכם במניעת יצירת חורי העששת בשיניים, ובמקרים מסוימים, אף מסוגלת לבלום את התפתחות העששת כשהיא במצבה ההתחלתי.
אכילת מזון עתיר סידן
לסידן יש תפקיד משמעותי בהגנה על השיניים ובמניעת חורי העששת. הסידן משפיע, בין היתר, על רמת החומציות הפה ועל הגברת ייצור הרוק, דברים המסייעים בחיזוק שכבת אמייל השן. כל רופא יאמר לכם (גם אם הוא אינו, בהכרח, רופא שיניים) כי מומלץ לצרוך, בדרך קבע, מזונות המוגדרים כ"עשירים" בסידן, ביניהם מוצרי החלב, גבינות, שקדים, סרדינים, ברוקולי וכד'. חשוב לציין, כי מבחינת התועלת שהסידן מביא לגוף, אין קשר בין רמות הסידן ואחוזי השומן / הקלוריות במזון, ולכן, ניתן גם לצרוך מוצרים עם אחוזי שומן נמוכים (כמו חלב דל שומן או גבינות דלות שומן) ובלבד שרמות הסידן שהם מספקים תהיינה גבוהות.
צריכת מזונות המכילים סיבים
למזונות עתירי סיבים יתרונות בריאותיים לא מעטים, ביניהם – השמירה על השיניים בריאות. ישנם פירות וירקות מסוימים (כגון כרוב ניצנים, תפוחים, בננות, אפונה וכו') שהם עשירים בסיבים, ואכילתם מעודדת את ייצור הרוק ומסייעת בניקוי השיניים. גם הפירות היבשים (כמובן, אלה שהם ללא תוספת סוכר) עשויים לסייע לכם בכך, בתקופות שהפירות והירקות הטריים פחות זמינים.