הקשר בין מחלות חניכיים למחלות לב וכלי דם

אחת התגליות המחקריות שפורסמה לפני מספר שנים ושינתה את מרבית מה שידענו עד אז, התייחסה למספר מחקרים, שהאחד אחרי השני, הצליחו להוכיח כי בקרב אנשים שמתמודדים עם בריאות לקויה של הפה

(כדוגמת מחלות חניכיים או אובדן שיניים) קיים, במקביל, גם שיעור גבוה יותר של בעיות קרדיו-וסקולריות (המתבטאות בהתקף לב או בשבץ מוחי) מאשר בקרב אנשים הנהנים מבריאות טובה של הפה.

כיצד מחלות הלב וכלי הדם, מצד אחד, ובריאות לקויה של הפה, מצד שני, קשורים?

החוקרים הציעו מספר תיאוריות, ביניהן:

  • החיידקים שפוגעים בשיניים ובחניכיים וגורמים לדלקות חניכיים "מטיילים" גם לכלי הדם במקומות אחרים בגוף, שם – הם גורמים לדלקות ולנזק בכלי הדם, כך שקרישי הדם הזעירים (הגורמים המזוהים עם התקף לב ושבץ) עלולים להופיע. העדות התומכת בתיאוריה זו התגלתה באמצעות זיהויים של חיידקים המשויכים לפה בתוך כלי דם ועורקים הרחוקים מהפה.

במקרים אלה נקבע כי הטיפול האנטיביוטי לא הוכח כיעיל בהפחתת הסיכון הקרדיו-וסקולרי.

  • במקום שהחיידקים יזוהו כ"גורם" לבעיה, התגובה החיסונית של הגוף (הדלקת) היא זו הגורמת לנזק נרחב בכלי הדם בכל הגוף, כולל הלב והמוח.
  • תיאוריה נוספת גרסה כי יתכן ואין קשר ישיר בין מחלת חניכיים למחלות לב וכלי דם, והסיבה שהם עשויים להופיע יחד, היא כי ישנו גורם שלישי (למשל – עישון) שהוא גורם סיכון ידוע ומוכר לשני המצבים.

האם שני הגורמים הללו באמת קשורים האחד לשני?

מחקר שהתפרסם ב-2018 היה אחד מבין המחקרים רחבי ההיקף ביותר שעסקו בשאלה הזו. במסגרתו, ניתחו החוקרים נתונים של קרוב למיליון אנשים שחוו (במצטבר) יותר מ-65,000 אירועים קרדיו-וסקולריים. הנה הממצאים:

לאחר התחשבות בנתון הגיל, היה מתאם בין אובדן השיניים (שנחשב כמדד לבריאות לקויה של הפה) לבין מחלת לב כלילית.

כאשר נכנס נתון העישון לשקלול הנתונים, הקשר בין אובדן שיניים למחלות לב וכלי דם כמעט ונעלם לגמרי. על אף שמחקר זה עשוי להצביע על כך, כי, לכאורה, בריאות לקויה של הפה אינה גורמת ישירות למחלות הלב וכלי הדם, כיצד ניתן להסביר את ממצאיהם של מחקרים אחרים אשר מצאו קשר ישיר בין הגורמים הללו?

התשובה אינה חד משמעית, אבל הכיוון הכללי של המחקרים גורס כי גם אם לא זוהה במדויק האופן בו פועל הקשר בין בריאות פה לקויה למחלות לב וכלי דם, מחקרים שנערכו כבר קשרו את מחלות החניכיים (במיוחד אם הן נגרמות מחיידק porphyromonas gingivalis) לבין דלקת מפרקים שגרונית ולסיכון לחלות בסרטן הלבלב.

בשורה התחתונה

בין אם הקשר הוא ישיר, עקיף או נסיבתי, פה בריא ומשטר היגיינת פה שישמרו עליו כזה (כולל הימנעות מ​​עישון וטיפול שיניים קבוע אצל רופאי שיניים בהרצליה, או בכל מקום בו אתם גרים) יכולים לעזור לכם לשמור על שיניכם ועל בריאותכם הכללית.

ואנחנו, אנשי מרפאת בינת השן, נשמח לעזור לכם בכך!

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן