בקיעתן הטבעית של שיניים קבועות מתחילה אצל ילד, בממוצע, בגיל או 6 או 7, אולם, לעיתים, חולף מועד הבקיעה הנכון, ואחת מהשיניים אינה בוקעת מהחניכיים ונותרת כשהיא כלואה בלסת.
מצב זה נקרא "שן כלואה", והוא עלול לגרום לנזקים לשיניים הסמוכות לשן הכלואה, לקשיים בתפקוד (למשל, לקושי בנגיסה או בלעיסה), וכמובן, אף לבעיה אסתטית.
שן כלואה – מה הם הגורמים לה?
הגורמים למצב של שן כלואה הם רבים ומגוונים. הנפוצים בהם כוללים עמדה בעייתית של השן (הן מבחינת המיקום והן מבחינת הזווית), מחסומים מסוג כלשהו (כדוגמת שיני חלב שלא נשרו בעיתוי הנכון או שיניים עודפות) שמפריעים לשן בצמיחתה במסלול הרגיל, נטייה גנטית ומצבים פתולוגיים (כגון מורסות או ציסטות דלקתיות) שאף הם, עלולים להוות גורם פוטנציאלי, למצב זה. כתוצאה מכך, תופעת השן הכלואה נחשבת לתופעה שכל אחת מהשיניים הקבועות עלולה להיתקל בה, אולם, היא נפוצה במיוחד בשיני הבינה – שהן השיניים האחרונות בסדר בקיעת השיניים, ובעת בקיעתן הן עלולות להיתקל בחוסר ב"מקום" בלסת שיאפשר להן לבקוע כנדרש וכהלכה.
באיזה גיל יש לטפל בשיניים כלואות?
בזמנים עברו, בהם ביקור סדיר אצל רופא שיניים בהרצליה לא היה חלק משגרת הדאגה לבריאות אצל ילדים ומבוגרים, יכולתם להגיע לגילאים מבוגרים מבלי להיות מודעים לכך כי אתם סובלים ממצב זה. במצב זה, רק בסביבות סוף גיל ההתבגרות – תחילת שנות העשרים לחייכם, הפכתם להיות מודעים לכך, וגם זאת, "בזכות" כאבי שיניים ולסת חסרי כל סיבה ממשית (לכאורה) שהחלו להציק לכם. כיום, המצב שונה לגמרי, הן הטופלים והן רופאי השיניים מודעים מאד לחשיבות אבחון מצבי שן כלואה מוקדם ככל שניתן. זאת, מאחר וכיום כבר ידוע לכל, כי הזנחת המצב (כלומר – התעלמות משן אחת או יותר הכלואות בלסת) פוגעת בבריאות הפה, עלולה לגרום להתפתחותן של דלקות וציסטות ומשפיעה לרעה גם על בריאותן של השיניים הסמוכות.
מהן דרכי הטיפול האפשריות למצב זה?
סוג הטיפול ומשכו של הטיפול שיומלץ למטופל משתנים ותלויים בקריטריונים שונים ומגוונים – מיקומה של השן הכלואה, מאפייניה, מצב השיניים הסמוכות, גיל המטופל, מורכבות הטיפול ויכולתו של המטופל לעמוד בו וכן הלאה.
אצל ילדים, למשל, במקרים של שיניים שמועד בקיעתן חלף ונראה כי הן אינן עתידות לבקוע תוך פרק זמן סביר, יומלץ לבצע תחילה טיפול שיפנה את המקום הנדרש לשן הכלואה לצורך בקיעתה. זאת, מכיוון שכפי שהזכרנו קודם, בחלק גדול מהמקרים, השיניים הסמוכות מתמקמות באופן כזה שהן תופסות את מקום השן הכלואה שהתעכבה בבקיעתה. במהלך טיפול כזה, לעיתים, יידרש סילוק שן עודפת באמצעות עקירה. במקרים אחרים, לא תידרש עקירה, אבל תידרש חשיפה כירורגית של השן הכלואה ו"משיכתה" (באמצעות התקן) לקשת השיניים הקיימת, לצורך קבלת קשת שיניים אסתטית.
במרפאת בינת השן אנחנו עושים הכל על מנת שתצאו מכאן כשאתם מחייכים – בפה בריא ובשיניים לבנות ויפות!