כאבים בכלל, ובמיוחד – כאבים המופיעים בלסת עלולים להוות מטרד רציני לאיכות החיים הכוללת שלנו.
זאת, מאחר וכאבים בלסת משפיעים על היכולות של לאכול או לדבר, וגורמים לחוסר נוחות משמעותי ומתיש בשגרת חיי היומיום שלנו. קיימים גורמים לא מעטים העלולים להיות מקור הכאבים בלסת, החל מבעיות, שלכאורה, אינן קשורות ישירות ללסת (כדוגמת דלקת אוזניים או דלקת בסינוסים) המקרינות על אזור הלסת, וכלה בבעיות שיניים או בעיה במפרק הלסת-עצמו. כך, שבאופן טבעי, בשל ריבוי גורמים אפשריים, עלול להתגלות קושי לא קטן באבחנת מקור הכאב האמיתי ומכאן – גם בטיפול בו.
כשאנחנו אומרים "כאבים בלסת", למה, בעצם, אנחנו מתכוונים?
תסמיני כאבים בלסת עשויים להשתנות בהתאם לגורם הכאב, ובהתאם לכך, הם עלולים לכלול כאבים באזור הפנים שמחמירים בעת השימוש בלסת, רגישות בדרגות עוצמה שונות במפרקי ובשרירי הפנים, טווח מוגבל של תנועת מפרק הלסת ובעיות ביישורה של הלסת, רעשים ו"קליקים" הנשמעים ומורגשים בפתיחת הלסת או סגירתה, "צלצולים" באוזניים או כאבים באוזניים, כאבי ראש שמקורם בלחץ מאחורי העיניים, סחרחורות, כאבי שיניים, עליית חום ונפיחות וכן הלאה. כאמור – התסמינים תלויים, במידה רבה, במקור הבעיה.
הגורמים האפשריים
במרבית המקרים, כאבים בלסת מקושרים לפגיעה מסוג כלשהו במפרק הלסת, אולם ישנן סיבות נוספות ואחרות, כדוגמת TMD – הפרעות המפרק הטמפורומנדיבולרי – הגורם הנפוץ ביותר (25% מכלל האוכלוסייה) להופעתם של כאבים בלסת. מפרק זה, המפרק הטמפורומנדיבולרי (TMJ – Temporomandibular Joint) הוא המפרק בצירי הלסת, שממוקם בבסיס הגולגולת ומחבר בין עצם המנדיבולה והעצם הטמפורלית בכל אחד מצידי הגולגולת. מפרק זה, בפועל, הוא המפרק המאפשר את ביצוע התנועות הנדרשות לנו בעת הדיבור והאכילה. נזק למפרק זה עלול להיגרם בשל מספר סיבות אפשריות, ביניהן חריקת השיניים בעת השינה, כיווץ לא רצוני של הלסתות בשל מצבי מתח או חרדה, טראומה פיזית למפרק וכד'.
אבחון וטיפול
בכדי לאבחן את הגורם לכאבים בלסת, הרופא המטפל יתשאל את המטופל בנוגע לתסמינים, למיקום הכאב ולאופיו, ויבצע בדיקה גופנית. במצבים מסוימים, הרופא אף עשוי להמליץ על בדיקות דם ובדיקת הדמיה. במקרים בהם הרופא חושד בקיומו של מצב ספציפי הגורם לכאב, הוא ימליץ על ביצוע הבדיקות המתאימות למצב. במקביל לביצוע הבדיקות האבחנות, ישנם מספר אמצעים בהם תוכלו לנקוט, לפני קבלת האבחנה הסופית והחד-משמעית, שתהיה מלווה בהתוויות הרופא לטיפול המתאים. בין אמצעי הקלה אלו קומפרסים חמים או קרים, נטילת משככי כאבים שאינם דורשים מרשם רופא (כמו אדוויל, אופטלגין או אקמול) ועיסוי המפרק / האזור הפגוע בתנועות סיבוביות באמצעות אצבעותיכם.
כאמור, לאחר מתן האבחנה המדויקת, יפנה אתכם הרופא לקבלת הטיפול המתאים, שלרוב, יכלול טיפול תרופתי (למשל, שימוש במרפי שרירים למיניהם), שימוש בעזרים (לדוגמה, מגיני שיניים למניעת חריקה בלתי רצונית בלילה) ואפילו זריקות בוטוקס, שתפקידן למנוע את התכווצות השרירים במפרק, ולכן, הן מקלות על כאבים בלסת.
רופאי שיניים בהרצליה מצוות מרפאת בינת השן מלווים אתכם בכל בעיית שיניים, חניכיים ולסת, וידאגו שתזכו בטיפול המקצועי האישי והמסור ביותר שקיים!