זיהום בחלל הפה: סוגי זיהומים שכיחים וטיפול בהם

כמה פעמים אמא אמרה לכם שלא לאכול או לשתות "מפה לפה" (כלומר, שלא להשתמש בכלי אוכל או בקבוקים ששימשו אחרים)? על אף הזלזול הרב שבו התייחסנו להמלצות האלו כילדים חסרי ידע, כיום, כמבוגרים אנחנו יודעים, כי חלל הפה נחשב למצע גידול נוח ביותר לנגיפים, חיידקים, פטריות ולאורגניזמים יוצרי זיהום אחרים.

האומנם? האם אנחנו כבוגרים, אכן, מודעים להיקף תופעת זיהום בחלל הפה ולמלוא חומרת השלכותיו?

זיהום בחלל הפה – מה עלולים להיות הגורמים לו?

במחקרים שעסקו בזיהומים הקיימים בחלל הפה בודדו וזוהו למעלה מ-22 סוגי חיידקים שונים. נוסף על שלל החיידקים הגדול והמגוון, זוהו בחלל הפה גם סוגי פטריות, נגיפים וחד-תאיים איקריוטיים (פרוטוזואות). למעשה, עניין זיהום בחלל הפה, עלול להיות הגורם לאינספור מצבים בריאותיים, ומצד שני, זיהום כזה עלול להיות גם תוצאה של לא מעט מהם. מבולבלים? בואו נעשה קצת סדר בעניין.

מערכות העיכול והנשימה ה"מסתיימות" ביולוגית בחלל הפה, נחשבות, באופן טבעי, כמשפיעות ישירות על החיידקים בו. כגורם נוסף לזיהומים בחלל הפה, ניתן, כמובן, לציין את מחלות החניכיים השונות ומצבים פתולוגיים, כדלקת מיסב השן (Periodontitis), דלקת רקמות חיבור מיסב השן, ואף המורסה הסב-חודית (בלועזית Periapical abscess). מאידך, קיימות לא מעט מחלות שהן רב-מערכתיות וסימניהן הקליניים הראשונים מופיעים בצורת זיהום בחלל הפה, כדוגמת תסמונת שגרן (Sjögren's syndrome), מחלת בכצ'ט (Behcet's disease) וכן הלאה. גם למצבים רפואיים אלו ישנן השפעות ישירות על מצב החיידקים בחלל הפה, כמו גם על הכמות שלהם.

מה הבעיה ב"קצת" חיידקים בחלל הפה? אפ'חד לא מת מקצת זיהום, נכון? אז זהו, שלא!

מחקרים קליניים רבים מורים על קשר ישיר בין התהליכים הזיהומיים הראשוניים המתחילים בחלל הפה לבין סיכונים לפגיעה רב-מערכתית. הספרות הרפואית כוללת לא מעט מחקרים קליניים ומעבדתיים שמצביעות על קשר קיים ומוכח בין זיהום בחלל הפה לבין פגיעות רב-מערכתיות כדוגמת דלקת של פקעיות הכליה (Glomerular diseases), שינויים באבובית וברקמות החיבור (מחלות כליות), פגיעה במערכת הלב וכלי דם וכן הלאה.

צפירת הרגעה?

על אף שסביר מאד להניח כי זיהום זה או אחר שאתם חווים כרגע בחלל הפה אינו כל כך אקוטי כמו אלה שאותם פירטנו, הוא, בקלות רבה, עלול להפוך לאחד כזה. לכן, בצד היגיינת השיניים השגרתית והמוכרת (צחצוח יסודי, בדיקת שיננית בכל תקופה וכד'), כל סימן לזיהום בחלל הפה, החניכיים, הלשון או בסיס השיניים צריך להוות עבורכם אות לכך שעליכם לקבוע תור לבדיקה אצל רופא השיניים שלכם, רופא שיניים בהרצליה במרפאתנו שתמיד לשירותכם.

מרפאת בינת השן – אנחנו כאן בשבילכם, תמיד!

אנשי המקצוע המנוסים של מרפאת בינת השן עומדים לצידכם בכל מצב – בין אם כשהמדובר בזיהום ממשי המתפתח (ואותו חייבים לאבחן ולטפל בו כהלכה ובזמן), ובין אם "סתם", על מנת להרגיע אתכם ולשלוח אתכם הביתה רגועים ומחייכים.

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן