אחד מתסמיני מחלות חניכיים הנפוצים המוכרים לנו הם הכיסים בחניכיים.
כאשר רובד הפלאק אינו מוסר בצורה קפדנית מהשיניים, הוא עלול להפוך למצע נוח להתפתחותם של חיידקים. החיידקים חודרים, אט אט, ברווחים שבין השניים לרקמת החניכיים, ועם הצטברותם שם, מתפתחת דלקת. כשדלקת זו ממשיכה בהתפתחותה, הרווחים שבין השיניים לבין רקמת החניכיים הולך וגדל, ונוצר מעין "כיס"). כיסי החינכיים הם בית גידול ומצע פורה לחיידקים המצטברים ומתרבים בתוכם, מצב המגביר מצב של דלקת חניכיים, ועלול, בסופו של דבר לגרום לנזק הפוגע לא רק בחניכיים-עצמם, אלא גם בשיניים ובעצם התומכת בהן, וזאת, מאחר והכיסים מנתקים את השיניים מהתמיכה הנדרשת להן בכדי להיות יציבות, חזקות ומתפקדות.
כך שאם תשאלו רופאי שיניים בהרצליה (או בכל מקום אחר בעולם) בנוגע לכיסים בחניכיים, הם יאמרו לכם שעדיף הרבה יותר למנוע את הופעתם של אלה מאשר להתמודד עם מעגל הקסמים שהם יוצרים.
כיסים בחניכיים – מה חשוב לדעת עליהם?
אמנם, השיניים שלנו נהנות משכבת הגנה מסוימת מפני חיידקים (אמייל – זגוגית השן), אולם החניכיים שלנו, שעשויות מרקמה רכה, לא זוכות להגנה מסוג זה, ולכן, הן חשופות לחיידקים המזיקים ונפגעות מהם.
כשגודל מרווח ההפרדה בין השן לרקמת החניכיים הוא בין מ"מ בודד לשני מ"מ, הטיפול הנדרש יהיה קל (הקפדה על שגרת צחצוח נכונה וקפדנית, ביקור אצל השיננית בתדירות הנחוצה, ביקור ובדיקה שגרתיים אצל רופא השיניים וכד'). אולם כשהכיס גדל מעבר לכך, לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור והנזק לא יוכל להיות מתוקן באמצעים ביתיים, אלא ידרוש התערבות פעילה של רופא השיניים.
מצב של כיסים בחניכיים שלא יטופל בדרך הנכונה או, לחילופין, לא יזכה להתייחסות הולמת בהקדם עלול להסתיים בהיפרדות החניכיים מהשן, אובדן תמיכה בשן, ובסופו של דבר, גם בנשירת השן.
כיצד מטפלים בכיסים בחניכיים?
כפי שכבר כתבנו בעבר, הדרך היעילה ביותר לפתור את מרבית בעיות השיניים והחניכיים היא המניעה – ההקפדה שלא להגיע למצב שבו מתעוררת הבעיה. גם כאן, ניתן למנוע את בעיית הכיסים בחניכיים באמצעות שמירה על היגיינת פה וביקורים סדירים לבדיקה ולטיפול במרפאת השיניים.
מכיוון שהכיסים בחניכיים נוצרים בשל התפתחותן של דלקות ומחלות חניכיים, במקביל לטיפול בחיזוק הקשר בין השיניים לחניכיים, יידרש גם טיפול ממוקד במחלה הגורמת למצב זה.
במהלך הטיפול, יבוצע ניקוי עמוק ומיוחד שמטרתו סילוק החיידקים מהכיסים והקטנת עומקם. ניקוי זה, במצבים הקלים יותר, מבוצע תחת הרדמה מקומית. במקרים החמורים, לעיתים יתעורר צורך בביצוע ניתוח שמטרתו היא חידוש התמיכה הנדרשת ליציבות השיניים ונטילת התרופות המתאימות למצב המטופל.
כאמור, הדרך היעילה ביותר היא הקפדה על מניעת המצב. ואם כבר גיליתם כיס בשן אחת או יותר, מומלץ לגשת בהקדם לקבלת טיפול!
אנשי המקצוע של מרפאת בינת השן נמצאים כאן לרשותכם בכל טיפול, שאלה או התייעצות!