טיפול שורש הוא אחד הטיפולים הנפוצים במרפאה, אך לעיתים קרובות אנחנו חוזרים אליו לאחר תקופה ונוגעים שוב בשורשי הבעיה. מדוע מתעורר הצורך לטפל שוב בשן שעברה טיפול שורש כואב? מה כולל הטיפול? על כך נשפוך אור במאמר זה.
ההנחה הרווחת בין מרבית רופאי השיניים היא שאם ניתן להציל שן מעקירה ואת המטופל מהשתלות ומהתקנת כתרים, כדאי לעשות זאת. אנחנו עושים זאת קודם כל באמצעות רפואה מונעת ובהמשך באמצעות טיפולים כמו סתימות חורים או טיפול שורש. מבין השניים טיפול שורש כואב יותר ולכן אנחנו מדריכים את המטופלים הקבועים שלנו כבר מגיל צעיר כיצד להימנע מלהגיע למצב זה.
ישנם מקרים בהם התהליך לא נגמר כאן. גם מי שעבר טיפול שורש והמשיך בחייו, יכול לגלות פתאום שיש צורך לחזור למרפאה ולהמשיך בטיפול.
מתי זה קורה?
חידוש של טיפול שורש מתרחש כשטיפול השורש הראשון היה בעייתי. זה יכול לקרות בגלל רופא שלא היה מקצועי מספיק ולא בדק את המצב לעומק לפני ביצוע טיפול השורש ואחריו. זה יכול לקרות גם בגלל הידרדרות במצב השן, בעיקר במובן האסתטי, אך גם הרפואי.
לאחר טיפול שורש יכולים לקרות שני דברים עיקריים שיחייבו את המטופל לחזור למרפאה. האחד הוא השחרה של השן והשני הוא דלקת כואבת.
במקרה זה אנחנו מבצעים חידוש של טיפול השורש וממשיכים לטפל בשן הנגועה עד להחלמה או במקרים אחרים – עד לעקירה ולהשתלה של שן חדשה.
מדוע משחירה שן לאחר טיפול שורש?
עברתם טיפול שורש כואב, חיכיתם להחלמה לאחר כמה ימים וגיליתם שהשן מתחילה לשנות את צבעה. בסופו של דבר חזרתם למרפאת השיניים עם שן שחורה. הסיבות לכך רבות: הניתוק של השן מאספקת הנוזלים, דימומים, חומרי סתימה לא איכותיים, חומרי שחזור שצובעים את השן בגוון אפור או פשוט נטייה אישית וגנטית.
במקרה כזה נטפל בשן באמצעות כיסוי. אנחנו מכסים את השן בציפוי חרסינה ויוצרים מראה חדש לגמרי. במקרים מסוימים ניתן להסתפק בהלבנת שיניים במרפאה.
טיפול בשברים בשן
אחת התופעות המוכרות לאחר טיפול שורש, בעיקר טיפול פחות מקצועי, היא שברים בשן. השן העדינה שעברה תהליך פולשני יכולה לתפקד לאורך שנים, אך היא גם עדינה מאד ובמקרים רבים נשחקת ולבסוף נשברת.
כדי למנוע את הבעיה הזו אנחנו ממשיכים בחידוש השן לאחר טיפול שורש. אנחנו משתמשים במבנה שמכסה את השן ומגן עליה משבירה. אנחנו מצפים את המבנה בכתר עם ציפוי שיוצר מראה חדש ומגן על השן.
טיפול שורש הוא אמנם טיפול נפוץ, אבל רופא שיניים מקצועי לוקח כל מקרה לגופו ובודק כיצד תתפקד השן לאחר הטיפול. מתוך בדיקות והערכות מקדימות לטיפול הוא יכול להסיק האם כדאי לחדש את הטיפול ולהמשיך בו או פשוט לעקור את השן ולהתחיל מחדש.