תרגיעו! הסטרס פוגע לכם בבריאות השיניים

אנחנו חיים בעידן לחוץ, שמן הסתם, השפעותיו, ניכרות בבריאותינו הנפשית ואף הפיזית.

אולם, בניגוד לנהוג לחשוב, הסטרס שאנחנו חשים בחיי היומיום שלנו אינו מתבטא רק בפגיעה בכאבי הצוואר, בשרירים התפוסים או בכיבי הקיבה (התופעות הנפוצות המקושרות לסטרס), אלא אף פוגע בחלקי גוף, שלכאורה, אין להם דבר וחצי דבר עם סטרס, כדוגמת השיניים שלנו. למעשה, השיניים שלנו, במצב סטרס, מותקפות בהרבה יותר מרק כיוון אחד. ולכן, על פי רופאי שיניים רבים בארץ ובעולם, בעת סטרס, חשוב להקפיד ולבחון את מצבן של השיניים לעיתים קרובות ובאופן מדוקדק הרבה יותר, מאשר בתקופות אחרות, תקופות שבהן רמות המתח הנפשי והלחץ נמוכות יותר.

מה אומרים רופאי שיניים בהרצליה?

התופעה הראשונה, אשר קשורה לבריאות הפה ובאופן אינטואיטיבי משויכת לסטרס, היא חריקת השיניים (ברוקסיזם Bruxism), אשר, לרוב, מתרחשת בזמן השינה, אבל אינה מוגבלת אליו בלבד. במצבי סטרס קיצוניים, הידוק שרירי הלעיסה והלסת וחריקת השיניים מתגברים והופכים לפעולה בלתי מודעת, תוך כדי שהם פוגעים לא רק בשרירים המשתתפים בפעולה, אלא גם בשיניים עצמן. הלחץ המופעל עלול להביא לשבירת שיניים (במצב החמור) בעוד שהמקרים ה"קלים" יותר, ילוו בשחיקת השיניים, בתחושת רגישות מוגברת בהן, בהיווצרות דלקת ב-PDL (רצועת מסב השן Periodontal Ligament), הרקמה האחראית על חיבורן של השיניים לעצם המכתשית (העצם האלוואולרית Alveolar Bone) וכד'. תופעה זו ידועה ומוכרת, ובמקרים רבים (בעיקר בעת חריקת השיניים במהלך שעות הערות), היא מזוהה ישירות ומקושרת ישירות למצב הסטרס.

משהו חורק פה…

אולם, מלבד חריקת השיניים, זיהו רופאי שיניים בהרצליה עוד מספר תופעות אחרות, שהן שכיחות לא פחות, אבל מעט פחות מקושרות ישירות לסטרס. למשל, הצורך באכילת ממתקים שונים בעת שאנחנו לחוצים. גם כאן, קיים הסבר פשוט למדי לצורך זה. דיכאון וסטרס, כידוע, גורמים לנו לאכול יותר מהרגיל, אולם בד בבד עם האכילה הרגשית, לגוף שלנו יש צורך ספציפי ברכיבים מסוימים (סוכרים) ובשחרור דופאמין למחזור הדם שלנו, כדי שנחוש "טוב" יותר. הבעיה העיקרית בכך (בצד הסיכון הברור להשמנה), היא שאותם הסוכרים שכל כך טובים למצב הרוח שלנו, גרועים מאד לשיניים.

וזה הכל?

תופעה נוספת שזיהו רופאי השיניים אצל אנשים במצבי סטרס, היא ניכוסם של הרגלים אוראליים מזיקים (פארא-פונקציות ParaFunctions), אשר עלולים, אף הם, לגבות את מחירם בבריאותן של השיניים שלנו. את הנפוצה בהן, חריקת השיניים, הזכרנו קודם, אבל היא אינה היחידה, כי כסיסת הציפורניים, לעיסת מסטיק נמרצת, נשיכתם של חפצים קשים ועוד, אף הן מקושרות לדרכים שבאמצעותן עלול הגוף האנושי לנסות להתמודד עם מצבי לחץ וסטרס.

תופעה אחרונה שכיחה המיוחסת לסטרס, ואף היא עלולה להשפיע על בריאות השיניים, היא הגברת החומציות בפה, הן כתוצאה מהגברת החומציות בקיבה (אולקוס, למשל) והן כתוצאה משינוי החומציות בפה עקב יובש. המצב שבו החומציות בפה אינה מאוזנת, עלול לגרום להופעת כיבים בפה ובלשון, כמו גם לפגיעה משמעותית בזגוגית השן (האמייל).

מה עושים?

פשוט הופכים למודעים יותר – לא נסחפים לאכילה רגשית (או לאכילה מוגברת של סוכרים), מודעים לחריקת שיניים בעירות ובשינה, והחשוב מכל – עורכים את הבדיקות לעיתים קרובות יותר!

צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת

Call Now Button דילוג לתוכן