לא מעט אנשים סובלים מבעיות השיניים, כשאחת מהבעיות הנפוצות ביותר היא שהשן ניזוקה / נסדקה ומתעורר צורך למלא את החור / הסדק שנוצר בה.
הדרך השכיחה ביותר למילוי זה היא הסתימה הקבועה. אולם, לעיתים, יעלה הצורך בהרכבת סתימה זמנית – סתימה, שאמנם, המטרות ביצירתה דומות למדי למטרותיה של הסתימה הקבועה (מניעת חדירת מזון לחור שנוצר, השלמת השן הפגועה ושחזורה וכד'), אולם, על אף זאת, ישנם מספר הבדלים בינה לבין הסתימה הקבועה.
סתימה זמנית – מהי?
סתימה זמנית מוגדרת כסתימה שאינה קבועה וככלל, ניתן לומר כי משתמשים בה כאשר קיים צורך במילוי השן מסיבות שמיד נפרט אותן, אולם רופא השיניים המטפל אינו מעוניין (או מסוגל) משיקולים מקצועיים לבצע את הסתימה הקבועה באותה נקודת הזמן הספציפית, אלא נאלץ להמתין עם ביצועה למועד מאוחר יותר. כאן נכנסות לתמונה הסתימות הזמניות, שמטרתן היא, בעצם, להעניק למטופל ולרופא את מרווח הזמן הנדרש עד שניתן יהיה לבצע את הסתימה הקבועה.
מתי תידרש סתימה זמנית?
סתימות זמניות (שצבען עשוי להיות לבן, שמנת או אפור – בהתאם לחומר שבו ישתמש רופא השיניים המטפל) עשויות להיות מבוצעות באחד מהמקרים הבאים:
בעת טיפול חירום בחור בשן. מרפאות חירום שונות מבצעות סתימה זמנית בתור טיפול עזרה ראשונה, עד שהמטופל יכול להגיע בצורה מסודרת, מתוכננת ויזומה אל רופא השיניים הקבוע המטפל בו.
הטיפול בשן הינו טיפול מתמשך שאינו יכול להיות מבוצע בביקור בודד במרפאה אלא מחייב יותר ביקורים / טיפולים.
רופא שיניים בהרצליה המטפל בכם מעדיף להמתין זמן-מה בכדי לאפשר לשן המטופלת להחלים.
בשן קיים חור עמוק והחלק בו ממוקמים כלי הדם והעצב (מוך השן) נחשף בעת הטיפול, מצב שעלול לחשוף את המטופל לא רק לכאבים ורגישות, אלא גם להתפתחות של זיהום עמוק.
יתרונות סתימה זמנית
הסתימה הזמנית מסוגלת לשפר את תחושת האדם הסובל כמעט מיד, הן מכיוון שהסתימה (בדומה לסתימה הקבועה), בראש ובראשונה, תאטום את השן הפגועה ותגן על מוך השן שבה מפני חדירתם של חיידקים ותקטין את רגישותה. אולם, מכיוון שרוב הסתימות הזמניות מכילות יוגינול ( או אוגינול – Eugenol – אותו רכיב הקיים בתרופות ללא מרשם שתוכלו לרכוש בבתי המרקחת לצורך טיפול מקומי הכאב השיניים וגם בשמן ציפורן – תרופת סבתא ידועה לכאב הנובע מחור בשן) ההקלה בכאב עם סתימת החור בסתימה זמנית עשויה להגיע כמעט מיידית, לאחר ביצועה.
מאידך, כפי שכתבנו בתחילה, סתימה זמנית, מלכתחילה, אינה מיועדת להחזיק מעמד לאורך זמן העת ביצוע הפעולות היומיומיות כאכילה או צחצוח השיניים. אורך החיים הממוצע של סתימה כזו נע בין חודש לחודשיים, גם אם תהיו זהירים מאד.
כך שאם, מסיבה כלשהי, במרפאה או במרפאת החירום עשו לכם סתימה זמנית, תצטרכו להקפיד להגיע למרפאתו של רופא השיניים המטפל בכם באופן קבוע כדי להחליף את הסתימה הזמנית בסתימה הקבועה. אם לא תדאגו לעשות כן, הסתימה עלולה להתפרק וליפול והשן עלולה להפוך לרגישה ולחשופה לזיהומים.