צירוף המילים "טיפול שורש" מעורר בהלה וחשש בקרב רבים, אפילו כאלו המורגלים בטיפולי שיניים שכיחים יותר כמו סתימות. לא מעט מטופלים ששומעים שהם זקוקים לטיפול שורש, מנסים לבטל את רוע הגזירה או לכל הפחות לדחות אותה.
אבל כמו כל טיפול שיניים בפרט או כל טיפול גופני המצריך התייחסות בכלל, דחייה או התעלמות הן בפירוש בעוכריו של המטופל. אנחנו פה כדי להרגיע! טיפול שורש הוא הליך נפוץ וקל בהרבה מהמוניטין העגמומי שהתקבל כלפיו. בהרבה מהמקרים הרופא המומחה במרפאה ינחה את המטופל להמשיך את טיפול השורש באמצעות הנחת כתר בשן המטופלת. במקרים אחרים הרופא ימנע מכך. היכן נעוץ ההבדל ומה עומד מאחורי שיקול הדעת של הרופא? אנחנו כאן כדי להכניס קצת הגיון לרווח שבין טיפול שורש וכתר.
מהו טיפול שורש?
הצורך בטיפול שורש עולה לעיתים קרובות בעקבות מקרים של עששת שעברה את שכבת האמייל והדנטין של השן והגיעה למוֹך השן, הרקמה הפנימית של השן שמכילה כלי דם ועצבים. גורם שכיח נוסף עלול להיות מקרה של חבלה שבעקבותיה נחשף מוך השן לזיהום. חשוב להבין כי במצבים אלו יכולים חיידקים לחדור אל גופנו דרך כותרת השן ומשם דרך תעלות השורש ישירות אל העצם בלסת.
זיהום שחדר אל הלסת יכול להתפשט לאזורים אחרים בראש ואל מחזור הדם, מה שמהווה סכנת חיים. בטרם הטיפול הרופא יבצע צילום של השן כדי לוודא את מצבה. במהלך הטיפול שמתבצע בהרדמה מקומית, מסולקת רקמת המוך ומתבצעת הרחבה של תעלות השורש וחיטוי יסודי שלהן. בהמשך מוחדר לתעלות חומר סתימה מיוחד שמטרתו למנוע חדירת חיידקים והתרבותם ולבסוף מוסיף הרופא סתימה זמנית בכותרת השן על מנת לאטום את החלל שנוצר שם. טיפול שורש יכול להתבצע במהלך ביקור בודד או תוך מספר ביקורים. זה נקבע בהתאם למצב המטופל, מצב השן וגורמים נוספים שעשויים לעלות.
טיפול שורש וכתר – הולכים יד ביד?
ברוב המקרים, כאמור, ישוחרר המטופל הביתה עם סתימה זמנית ויזומן לחזור למרפאה להמשך טיפול. בטיפול הבא, הרופא ככל הנראה יחליף את הסתימה הזמנית במבנה קבוע, סתימה קבועה או כתר. ההחלטה האם להשתמש בכתר או לאו, תלויה בעיקרה במיקום השן בתוך חלל הפה.
אין דין שן טוחנת כדין שן קדמית והסיבה לכך פשוטה: עיקר פעילות הלעיסה מתבצעת בשיניים הטוחנות וכוחות הלעיסה במקביל לשחיקת השן כתוצאה מהעששת שהיתה בה, יחד עם הרחבת החור בעת טיפול השורש כדי לאפשר גישה, מעמידים את מבנה השן הטבעי בסכנה, כך שקירות השן עלולים להיפגע בעת הלעיסה ויש חשש מאיבוד השן. לכן במרבית המקרים של טיפול שורש בשן טוחנת, ימליץ הרופא על ביצוע כתר. במספר מחקרים שבוצעו, גילו כי שיעור ההישרדות של השן המטופלת היה גבוה פי 6 במידה ובוצע בשן כתר.
שן קדמית שעברה טיפול שורש, לעומת זאת, לא מחייבת ביצוע כתר אלא אם מדובר בשן שבורה ו/או במצב של ריקבון מתקדם.
לסיכום, טיפול שורש וכתר הם מונחים שנוטים להישמע מאיימים יותר מכפי שהם בפועל. לאחר שתקבלו טיפול מוצלח, אתם תודו לעצמכם שאזרתם אומץ וטיפלתם. זכרו שרופא שיניים מקצועי ידאג ליידע אתכם בכלל סוגי הפתרונות שזמינים עבורכם, ידע להציף את החסרונות והיתרונות של כל דרך וילווה אתכם לאורך הבחירה, הטיפול וההחלמה. קלי קלות!