לא מעט פעמים, אנחנו מזכירים במאמרים שלנו את צמד המילים "חור בשן", משום שעבורנו, אנשי מרפאת בינת השן, המונח הזה הוא חלק מהמקצוע שלנו.
עבורנו, זה טבעי כל כך לדבר על עששת, פלאק וחורים בשיניים, עד כי, לפעמים, אנחנו שוכחים שהמטופלים שלנו אינם "שוחים" בז'רגון המקצועי שלנו, וכי, בעצם, רוב המטופלים פוגשים חור בשן רק מהצד הכואב שלו, ולא באמת יודעים מה הוא, כיצד הוא נגרם וכיצד הוא, בעצם, נראה. לטובת אותם מטופלים, כעת, במצב רגוע, כשהשן שלהם אינה מציקה להם, אנחנו כותבים את המאמר הזה.
חור בשן – מהו וכיצד הוא מתפתח?
על מנת להבין מהו חור בשן, נצטרך להתחיל בהסבר הקצר הנוגע למבנה השן-עצמה. השן מורכבת משני חלקים עיקריים – כתר השן – אותו חלק הבולט וגלוי מעל לרקמת החניכיים ומשמש אותנו לחיתוך המזון וללעיסתו (תלוי על איזו מהשיניים אנחנו מדברים), ושורש השן – חלק/י השן שנמצאים מתחת לרקמת החניכיים, מעגנים את השן בלסת ומקנים לה את החוזק שלה. באופן טבעי, כתרי השן חשופים יותר למזונות שאנחנו אוכלים ולחוסר בהיגיינה דנטאלית, ולכן, הם נחשבים גם כפגיעים יותר לסכנת חור בשן.
קיימים שני גורמים עיקריים המוגדרים כתורמים להתפתחות העששת הגורמת ליצירת חורים בשיניים – עמילן / סוכר וחיידקים. בפה האנושי מוכרים כמה מאות של סוגי חיידקים שונים, וכשחיידקים אלה מתוגברים ברוק, במזון ובמשקה ואינם מוסרים ביסודיות ובתדירות הנכונה באמצעות פעולות היגיינת הפה, הם יוצרים את הפלאק – שכבת החומר שנדבקת לשיניים. הפלאק, כאשר אינו מוסר כהלכה, מתחיל להתקשות, ולאחר יומיים-שלושה, הוא מתחיל את תהליך הפיכתו למצב של אבנית בשיניים (אותה אבן שן שמסירה השיננית בטיפוליה). החיידקים המצויים בפלאק הופכים את הסוכרים לחומצה הממיסה את השן בהדרגה – ראשית, הפגיעה מתחילה באמייל השן (השכבה החיצונית המצפה את השיניים ומגנה עליהן), ולאחר מכן, פגיעת החומצה והריקבון מגיעה גם לדנטין, אותה שכבה פנימית ורכה יותר שבשיניים.
במרבית המקרים, חור בשן יתגלה רק כשהבעיה מגיעה לשכבה הפנימית של השן, "בזכות" זה שהיא יוצרת תחושת כאב חד, תחושה שמקורה ברגישות מוגברת לחום, לקור או למאכלים מתוקים. כך שלמרבה הצער, לא כל חור בשן עם היווצרותו, אוטומטית, יסב את תשומת לבנו לכך שקיימת בעיה כלשהי. ואם החור בשן קטן או שהתקדמותו איטית, לרוב, רק רופא השיניים יוכל לזהותו.
האם קל לזהות חור בשן?
על אף שלכאורה, נחשב ל"קל" יותר לזהות את קיומה של העששת בשיניים קדמיות (שכן חור בשן באזור זה הוא גלוי יותר לעין, ובמקרים מסוימים נוכל לראותו ככתם חום המופיע על השיניים), בשלבים המוקדמים של חור בשן, יצטרך רופא שיניים בהרצליה להשתמש במכשיר מיוחד שמאפשר לו לזהות את קיומם של חורים בשיניים, באמצעות נגיעה בשן ובדיקה האם אמייל השן הספציפית התרכך (זוכרים? זה השלב הראשון בהיווצרות החור בשן – הפגיעה באמייל). במקרים אחרים, יידרש לכך צילום פה, שאותו יבקש הרופא מכם לבצע.
חשוב לדעת, כי צילומי שיניים מסוגלים לגלות חור בשן קרוב מאד להיווצרותו, ולכן, הם מסייעים במניעת בעיות עתידיות ובקבלת הטיפול המתאים מוקדם ככל האפשר.
אנשי מרפאת בינת השן עומדים לרשותכם בכל אתגר דנטאלי – מחור "פשוט" בשן ועד לטיפולי השיניים המורכבים!