לרובנו סתימה בשן נשמעת כמו הטיפול הכי פחות מפחיד. כבר מגיל צעיר אנחנו הולכים לרופא השיניים לביקורת ודואגים לבדוק היכן יש חורים בשן ולטפל בכך במהירות. אנחנו מקבלים אזהרה, ובצדק, שאם לא נעשה זאת נתמודד מאוחר יותר עם כאבי שיניים עזים, דלקות, נשירה של שיניים ועוד בעיות חמורות.
סתימות בשיניים נחלקות לכמה סוגים עיקריים, הנבדלים זה מזה על פי סוג הסתימה והחומר שיוצר אותה. כל חומר כזה הוא בעל מאפיינים משלו ולכן המראה של הסתימה יהיה שונה. סקרנו עבורכם את כל סוגי הסתימות המוכרים כיום.
סתימות קומפוזיט
הקומפוזיט נחשב עדיין לאחד החומרים הפופולריים לשימוש במהלך טיפולי סתימות בשיניים ובמהלך שחזורים מכל הסוגים. הסיבה שהקומפוזיט פופולרי כל כך היא בראש ובראשונה העובדה שהוא אסתטי. הוא נקשר אל חומר השן ויש לו צבע אסתטי שמתאים באופן טבעי לצבע השן, כך שלא ממש מבחינים בשחזור באמצעות קומפוזיט.
למרות היתרונות האסתטיים שלו, העבודה עם קומפוזיט עבור רופא השיניים היא מורכבת. יצירת סתימות בשיניים מקומפוזיט דורשות הכנה של השן ויציאה של תנאים מסוימים שיאפשרו קליטה טובה של הקומפוזיט. הפה צריך להיות יבש, התהליך צריך להיות איטי ומוקפד יותר ויש צורך במכשור מתאים ומיוחד. עם זאת, אפשר להתאים את גוון הקומפוזיט לפי גוון השן וכך להציע למטופל את השחזור הטוב ביותר.
סתימות אמלגם
בעבר היו סתימות אלו הנפוצות ביותר. אמלגם הוא סגסוגת של מספר סוגי מתכות, ביניהן כסף וכספית. המחקרים בנושא הראו כל הזמן סתירות האם הכספית עלולה להזיק לבריאות של מי שבשיניו מותקנת סתימה מחומר זה, אך המחקרים לא הצליחו לקשור בין רעילות הכספית ובין סגסוגת האמלגם שלא הוכחה כמסוכנת. עד היום נעזרים רופאי השיניים בסתימות אמלגם והתהליך מוכר ונפוץ מזה מאות שנים.
האמלגם הוא חומר קל לשימוש שלא דורש מכשור מיוחד כמו הקומפוזיט, אך מצד שני הוא פחות ורסטילי בגוונים שלו. הוא נותר בצבע אפור שמתנגש עם גוון השיניים ולכן היום פחות משתמשים בו לשחזור שיניים, בעיקר כאשר מדובר בשיניים קדמיות שנראות לעין.
סתימות מילואה
יצירת סתימות בשיניים באמצעות מילואה מתבסס על חומרים כמו קומפוזית וחרסינה, אך הוא מבוצע מחוץ לפה המטופל במעבדת שיניים. הסתימה הזו שכוללת בדרך כלל התקנה של כתר חרסינה לצד מילוי. סוג זה של סתימות מתאים במיוחד למצבים בהם השיניים במצב לא טוב ויש צורך בשחזור מסיבי.
תהליך הסתימה שונה מסתימה פשוטה. הוא דורש ביקור אחד שבו בודקים את השיניים ומבססים תבנית לפיה יבנו את השן וביקור נוסף שבו מדביקים את הסתימה ומתאימים אותה. זהו פתרון טוב עבור שיניים אחוריות בעיקר והוא נחשב ליקר מאד.
כיצד מחליטים איזו סתימה מתאימה?
בדרך כלל, תהליך ההחלטה על סוג הסתימה מתחיל במפגש עם רופא השיניים שמייעץ ומכוון את המטופל. חשוב לקבל הסברים על כל האפשרויות המוצעות למטופל. בנוסף, לעיתים קרובות הבחירה בסתימה מסוימת תהיה גם כלכלית, שכן יש שוני במחיר בין סוגי הסתימות השונות. בחירת סתימות לשיניים תלויה גם במיקום השן שבה רוצים לטפל, כאשר שן קדמית תקבל בחירה אסתטית יותר בעוד שבשן אחורית אפשר לבצע סתימה שאינה בגוון השן.