כידוע, צבען הטבעי והבריא של חניכיים הוא הצבע הוורוד, והדבר מעיד על היותן בריאות ומטופלות כהלכה.
במקרים בהם מתעוררת בעיה (כדוגמת דלקות חניכיים, למשל) צבען עלול להשתנות ואף להעיד על קיומה של בעיה כלשהי הנוגעת להן. כשגוון החניכיים נוטה לאדום, לדוגמה, במרבית המקרים, הסיבה לכך עלולה להיות נעוצה בהיגיינת פה בעייתית ובשגרת טיפול לוקה בחסר. לרוב, הקפדה על טיפול נכון, צחצוח מתאים וקבוע ושימוש במי פה ובחוט הדנטאלי בצורה מוקפדת, ישיבו לחניכיים את גוונן הוורוד והבריא (במידה, כמובן, שלא הגעתם לנקודת האל-חזור, שממנה, רק טיפולים דנטאליים מקצועיים יוכלו לשקם את מצב החניכיים ובריאותן). חניכיים לבנות, לעומת הדוגמה הקודמת, עלולות להוות תסמין מקדים או תסמין נלווה לבעיות בריאות שונות – חלקן קלות וחולפות מעצמן וללא צורך בטיפול, ואילו אחרות – מורכבות יותר, ודורשות טיפול רפואי, או, לכל הפחות מעקב אחר התפתחותן. אולם, על אף רמות החומרה השונות של הבעיות, הן הסוג הראשון והן הסוג השני מחייבים פניה אל רופא שיניים בהרצליה המתמחה בחניכיים, לצורך איתור מקור הבעיה והטיפול בה.
דלקות חניכיים והשפעתן על צבע החניכיים
דלקות חניכיים נגרמות בשל זיהום חיידקי בחניכיים ונחשבות לאחת ממחלות החניכיים, השיניים וכלל הפה השכיחות ביותר. לרוב, דלקות חניכיים נגרמות בשל היגיינת פה לוקה בחסר (או לא קיימת) ובשל שגרת צחצוח שיניים שאינה תואמת את הנסיבות. דלקות חניכיים עלולות לגרום לשינוי צבען של החניכיים ללבן, ובהמשך, היא עלולה אף להתדרדר לכדי מצבים של להוביל נסיגת החניכיים, בלייתם של שולי החניכיים ש"עוטפים" את השיניים וחשיפת שורשי השיניים. לעיתים, בנוסף לתסמין זה, דלקות חניכיים תהיינה מלוות בכאבים בחניכיים, חניכיים מדממים (אם בזמן צחצוח שיניים ואם באופן ספונטני, במצבים החמורים יותר), תחושה כי השיניים רופפות ואינם מעוגנות למקומן. תחושה זו, אגב, בהמשך, עלולה להתגשם ולהפוך למציאות עגומה של אובדן ממשי של השיניים.
דלקות חניכיים – טיפול
במצב של דלקות חניכיים, השמירה על היגיינת הפה הקפדנית עשויה לסייע בהחלמה מהדלקת. אולם, לשם כך יהיה עליכם להקפיד על צחצוח השיניים, לפחות, פעמיים ביום, על הקפדה על שימוש בחוט הדנטאלי לאחר כל אכילה, וכמובן, הקפדה ניקוי השיניים ובדיקתן על ידי שיננית בתדירות שנקבעה לכם (לרוב, פעמיים בשנה, אולם יש מקרים בהם התדירות שונה). בנוסף, מומלץ מאד להשתמש במשחות שיניים ייעודיות לטיפול המיוחדות לחניכיים רגישות. במקרה שכל האמצעים שאותם הזכרנו אינם מסייעים ואינם משפרים את מצב החניכיים, יומלץ למטופל לבצע ניקוי חניכיים עמוק שמטרתו הסרת האבנית, ובמקרים החמורים במיוחד, הפתרון שיוצע יכלול נטילת אנטיביוטיקה, או, לחילופין, פרוצדורה כירורגית, בהתאם למצב חניכיי המטופל.
אפטות
סיבה נוספת להופעת כתמים לבנים בחניכיים עלולות להיות האפטות, אותם כיבים קטנים ומציקים שנוטים להופיע בחלל הפה, בצידן הפנימי של הלחיים, מתחת ללשון או בחלקן התחתון של החניכיים. צבען של אפטות הוא לבן או צהוב, והן מציקות במיוחד בעת אכילה או שתייה. אולם, יחד עם זאת, האפטה היא נגע נקודתי, והיא אינה מכסה שטח נרחב בחניכיים, כך שאם אזור שלם בחניכיים הופך ללבן, מרבית הסיכויים היא שלא אפטה אחראית לכך, אלא שיש להמשיך ולחפש, בסיועו של איש מקצוע מוסמך בתחום, את הסיבה האמיתית ללובן.
מרפאת בינת השן לצידכם, בכל מצב ובכל תקופה בחייכם!