לרוב בני האדם יש שלוש שיניים טוחנות, שהן השיניים האחוריות ביותר בחלל הפה. לשן האחרונה מבין הטוחנות מספר כינויים; היא מכונה 'הטוחנת השלישית', 'השן השמינית' או בכינוייה הנפוץ ביותר – שן בינה. היא בוקעת בדרך כלל בגילאי 18 עד 24. אצל חלק מהאנשים, תהליך בקיעת השן עוברת יחסית בקלות, אולם במקרים רבים לשיני הבינה אין די מקום לבקוע. כתוצאה מכך, נוצר מצב שנקרא 'שן כלואה'. תופעה שעלולה להתלוות בתסמינים לא נעימים כלל.
אף על פי שכמעט כולם עוברים את התהליך של בקיעת שן בינה, לא כולם יודעים מה בדיוק קורה שם.
ליקטנו את השאלות שחוזרות על עצמן הכי הרבה, וריכזנו לכם תשובות קצרות וענייניות שיזרקו אתכם עמוק למים. מוכנים?! התחלנו.
האם אנחנו צריכים שיני בינה?
האמת היא, שהשיניים האלה לא תורמות ללעיסה או למבנה הפה ואינן נחוצות לנו כלל. הרי הסתדרנו טוב מאוד בלעדיהן עד עכשיו, נכון? לפי תאוריית האבולוציה של דרווין הלסת של האדם מצטמצמת עם הזמן. לסת שבעבר שימשה ללעיסה של מזון טרי לא מעובד הייתה רחבה יותר. במרוצת הזמן ועם התערבות יד אדם וטכנולוגיה, המזון שאנו צורכים הפך לקל יותר ללעיסה. חלק גדול מהאוכל הוא מבושל, המרקם שלו רך ונוח ללעיסה. תמורות אלו השפיעו על המבנה הלסת במרוצת האבולוציה. כיום הלסת היא קטנה יותר ואילו השיניים נותרו בגודל המקורי שלהן – מה שיוצר מצב של צפיפות בפה. לשיניים האחרונות אין מקום לצמוח.
> קראו גם: שיני בינה – האם לעקור או דווקא לא?
מהי שן כלואה?
שן כלואה היא כינוי לשן שאינה מצליחה לבקוע מבעד לחניכיים, באופן מלא או חלקי, במסגרת תהליך הצמיחה שלה. שן בינה שאין לה מספיק מקום בלסת עלולה לצמוח על צידה או לבקוע במקום שאינו מיועד לה בלסת. הקושי עם שין בינה כלואה הוא שאין גישה לחלץ אותה במלואה. העדר טיפול יכול להוביל לזיהומים, ציסטות, דלקות, כאבים עזים ואף אובדן עצם. חשוב מאד לטפל ללא דיחוי ובאופן המקצועי ביותר, שכן ההשלכות של אי טיפול או טיפול לקוי, עלולות להיות חמורות.
מהם הסיבוכים האפשריים במקרה של שן בינה כלואה?
שן בינה כלואה בדרך כלל מלווה בכאבים בדרגות שונות (אינדיבידואלי), נפיחויות בחניכיים, ריח לא נעים מהפה, קושי והגבלה בפתיחת הפה והלסת, כאבי ראש ועוד. ישנם מקרים רבים של שן בינה כלואה שלא מבחינים בהם כלל. המקרים שבהם מנסה השן מנסה לבקוע ללא הצלחה, הם בדרך כלל המקרים שבהם חלים התסמינים החמורים יותר.
סיבוך אפשרי נוסף עלול לנבוע במרוצת הזמן, כתוצאה מצבירה של שאריות מזון ופסולת בשל מיקומה המורכב שלא מאפשר ניקוי יומיומי מקיף ויסודי. במקרה כזה, עלולה להתפתח דלקת שתגרום אף היא לתסמיני כאב וסיבוכים נוספים.
כיצד נמנעים מסיבוכים?
כדי למנוע בעיות בשן כלואה חשוב מאוד להקפיד על היגיינת פה: ניקוי יומיומי על ידי צחצוח שיניים נכון ושימוש באביזרי ניקוי שיניים ייעודיים. כדאי לקחת בחשבון שלעיתים, גם המאמצים הראויים ביותר לא יוכלו למנוע זיהום וזאת לאור קשיי הגישה לאזור.
אם הנכם חווים חלק מהסיבוכים שצוינו למעלה, רצוי להגיע אל רופא שיניים בהרצליה במרפאה לביצוע צילום רנטגן שיעיד על מצבה של השן. ברוב המקרים, אם ישנם כאבים, ימליץ הרופא על עקירת השן. במידה ואין כאבים, ייתכן ומעקב יספיק.
מהו זמן ההתאוששות אחרי עקירה?
ניתוחים בחלל הפה הם ניתוחים לכל דבר אך זמן ההתאוששות מהם קצר יחסית. לרוב 5-7 ימים מספיקים לחזרה מלאה לשגרה. עד שבוע מהניתוח רוב הסיכויים שלא תרגישו עוד בכאבים או בהגבלה בפתיחת הפה.