כולם מכירים את המילה 'עששת' ושמעו אודותיה רבות, אך רבים אינם יודעים מהו פירושה המדויק. עששת היא מחלה זיהומית נפוצה ביותר, שבהיעדר טיפול מיידי ומתאים, עשויה להביא לפגיעה משמעותית בשן – החיידקים המצטברים על גבי השן בשל העששת הורסים את רקמות השן הקשות וחודרים אל רקמות השן הרכות, שם הם גורמים לרקב.
כיצד נוצרת עששת?
הרוק שבחלל הפה מכיל חיידקים, אשר מפרקים את הסוכר המצוי במזון שאנו אוכלים והופכים אותו לחומצה, הממיסה את חומר השן. אמנם, ביכולתו של הרוק לנטרל את השפעת החומצה ולהשלים את החומר שהומס, אך סוגי המזון שאנו אוכלים מכילים סוכרים בכמות כה רבה, שהרוק מתקשה לשקם את חומר השן שנפגע. כך, נוצרת המחלה המכונה עששת.
האם ניתן למנוע התפתחותה של עששת?
בהחלט יש מספר צעדים שחשוב לנקוט בהם על מנת להימנע מעששת:
בקרו מדי חצי שנה אצל רופא השיניים, על מנת שיבדוק באופן יסודי את חלל הפה, יאתר בעיות הדורשות טיפול, במידה ויש כאלה, וישיב לשאלותיכם בנוגע לשמירה על היגיינת הפה והימנעות ממחלות הקשורות בו, ביניהן עששת.
כמו כן, בקרו מדי חצי שנה אצל שיננית בהרצליה, בבינת השן. היא תבצע ניקוי אבנית יסודי, תחווה דעתה על ניקיון השיניים ואופן הצחצוח שלכם ותעניק לכם מידע בכל הקשור לצחצוח נכון ולתכשירים שונים שמומלץ לעשות בהם שימוש כמו, למשל, מי פה.
הקפידו על שגרת צחצוח מדי בוקר וערב – צחצחו היטב, בהתאם להנחיות השיננית ורופא השיניים, הקפידו להגיע לכל שן ושן והשלימו את הטיפול באמצעות גרגור מי פה ושימוש בחוט דנטאלי. כדאי ליישם את המלצות השיננית בנוגע לבחירת משחת שיניים מיטבית ומי פה מומלצים.
הפחיתו את צריכת הסוכר. במקום משקאות ממותקים ועתירי סוכר, שתו מים, והעדיפו ירקות או פירות שרמת הסוכר בהם אינה גבוהה על פני דברי מתיקה. רמה גבוהה מדי של סוכר בגופנו עשויה לחשוף אותנו לשלל מחלות, שעששת היא רק אחת מהן, ולפגוע משמעותית באיכות חיינו.
הטיפול בעששת – סתימות
הטיפול בעששת נעשה באמצעות סתימה בשיניים, שהיא פעולה של שחזור אזור השן שנפגע. בטרם יתקין רופא השיניים את הסתימה, יסיר את האזור העששתי הפגוע,ינקה את השן ורק לאחר מכן ישחזר את כותרת השן.
מהם סוגי הסתימות?
ישנם שני סוגי סתימות הנמצאים כיום בשימוש – סתימה לבנה, העשויה מחומר מרוכב הנקרא קומפוזיט, וסתימת מתכת, העשויה מעירוב של מספר מתכות יחד ומכונה סתימת אמלגם. נרחיב מעט על כל אחד מסוגי הסתימות.
סתימה לבנה
בסתימה לבנה, כאמור, נעשה שימוש בחומר מרוכב הנקרא קומפוזיט. היא נחשבת לאסתטית יותר מסתימת מתכת, מאחר וצבעה קרוב לגוון השן והיא אינה ניכרת לעין. יתרון נוסף של הסתימה הלבנה, הינו שהיא מצריכה הסרה מצומצמת יותר של חומר שן, אינה מכילה כספית ובמידת הצורך, ניתן לתקנה באופן נקודתי, ללא הסרה מלאה שלה. על כן, רבים מעדיפים אותה על פני סתימת המתכת. יחד עם זאת, יש לה גם חסרונות – היא עמידה פחות ויש לתחזק אותה עם הזמן.
סתימת מתכת
סתימת המתכת, או סתימת האמלגם, מורכבת מעירוב של מספר מתכות – כספית, כסף, בדיל ונחושת, ועל כן, היא עמידה ויציבה יותר מן הסתימה הלבנה. יחד עם זאת, חסרונה של סתימת האמלגם בהיותה בולטת יותר לעין. כמו כן, היא מצריכה הסרה נרחבת יותר של חומר שן בעת ביצוע התהליך.
האם ביצוע סתימה מצריך הכנה מיוחדת?
ביצוע סתימה אינו מצריך כל הכנה מיוחדת, מלבד ביצוע צילום רנטגן של השיניים. ניתן לאכול ולשתות כרגיל ביום הטיפול, הן לפניו והן אחריו, מלבד בשעתיים שלאחר הטיפול.
במרבית המקרים, ביצוע סתימה ייעשה בהרדמה מקומית בלבד